Mark Cavendish ugnal nemškega favorita

Mark Cavendish ugnal nemškega favorita
02.07.2016 AVTOR: D. Z.
Mark Cavendish je dobil sprintersko prvo etapo. Padec v zaključku. Na tleh tudi Alberto Contador.

Pa se je začela. 103. dirka po Franciji. Prvi dnevi dirke po Franciji potekajo po Normandiji, kar pomeni, da so tudi ravninske preizkušnje. Tokrat je start gostil Mont Saint Michel. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana gorska cilja.

Prvi je bil po dobrih 20 kilometrih dirkanja, drugi pa potem po 39 prevoženih kilometrih. Govorimo o dveh vzponih četrte kategorije: Cote d'Avranches (dolžina 1,2 km) in Cote des falaises de Champeaux (dolžina 1,3 km). Tudi v nadaljevanju je bila etapa zelo razgibana. Kolesarji pa so na cilj v Utah Beach Sainte Marie du Mont prišli po prevoženih 188 km. .

Poleg številnih zvezdnikov so bili na startu tudi štirje Slovenci. Jan Polanc, Luka Pibernik, Borut Božič in Kristijan Koren. Etapo pa je zaznamovala peterica ubežnikov. To so bili Howes, Delaplace, Barta, Voss in Howard. Ko se jim je glavnina še daleč pred ciljem že zelo približala, sta napadla Delaplace in Howes. Zanimivo.

Delaplace je od leta 2011 do danes v begih na dirkah po Franciji prevozil več kot dva tisoč kilometrov. Slabih 80 km pred ciljem je grdo padel tudi Alberto Contador, ki je nadaljeval s strganim dresom. Zdravniki pa so kasneje sporočili, da gre zgolj za površinske rane in odrgnine. Contador je kljub težavam s kolesarskim čevljem in menjavo čevlja, pa tudi kolesa brez težav ujel glavnino in tudi prišel do cilja.

Medtem je postalo jasno, da preostala ubežnika večjih možnosti za zmago nimata. Glavnina ju prav daleč ni spustila in 20 km pred ciljem je razlika znašala vsega pol minute. Potem so se začele taktične igrice sprinterskih ekip, predvsem Etixx Quick Stepa in Lotto Soudala. Dobre štiri kilometre do cilja sta bila ubežnika ujeta in takrat se je začel pravi boj sprinterskih vlakov.

Prave prevlade ni uspela vzpostaviti nobena ekipa in sledil je nadvse hiter sprint z vetrom v hrbet. Največ moči pa je imel Mark Cavendish, ki se je veselil 27. etapne zmage na dirki po Franciji. Prvič v karieri pa je lahko oblekel rumeno majico. Marcel Kittel je bil drugi, Peter Sagan pa retji. Sicer pa je v tem sprintu prišlo tudi do padca. Grdo je padel član Katjuše Michael Morkov. Slovencev ni bilo v ospredju.

Rezultati 1. etape
1. Mark Cavendish (VB) Dimension Data 4:14:05

2. Marcel Kittel (Nem) Etixx - Quick-Step
3. Peter Sagan (Svk) Tinkoff Team
4. Andr é Greipel (Nem) Lotto Soudal
5. Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo
6. Christophe Laporte (Fra) Cofidis, Solutions Credits
7. Bryan Coquard (Fra) Direct Energie
8. Alexander Kristoff (Nor) Team Katjuša
9. Daniel Mclay (VB) Fortuneo - Vital Concept
10. Greg Henderson (NZl) Lotto Soudal

Michael Morkov po padcu
 

 

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ