Mark Cavendish v zbirko dodal še olimpijsko medaljo, zlat Elia Viviani

Mark Cavendish v zbirko dodal še olimpijsko medaljo, zlat Elia Viviani
16.08.2016 AVTOR: Matej Zalar
V izjemno napetem finalu omniuma je bil kljub padcu najboljši Italijan Elia Viviani, ki je dobil tako želeno zlato medaljo.

Omnium je disciplina dirkališčnega kolesarstva, sestavljena iz šestih samostojnih dirk, na katerih kolesarji zbirajo točke. Končni zmagovalec je tisti kolesar, ki je bil v vseh disciplinah najbolj konstanten in povsod nabiral točke, zato je omnium nekakšen pokazatelj, kdo je najbolj kompleten kolesar na dirkališču.

To je bila tudi dirka, na katero sta se  celo leto pripravljala Mark Cavendish in Elia Viviani, saj je bila to njuna najboljša možnost za olimpijsko medaljo. To si je Cavendish zelo želel dodati v zbirko, kjer se že nahaja 30 etapnih zmag na Touru, rumena majica in naslov svetovnega prvaka. Viviani pa je že pred olimpijskimi igrami povedal, da bi mu morebitna zlata medalja pomenila več od naslova svetovnega prvaka na cesti ali rumene majice na Touru.

Cavendish je začel solidno, po prvem dnevu in treh disciplinah je bil na tretjem mestu, pripravljal pa se je napad v drugem dnevu, ki naj bi mu nekoliko bolj ustrezal. Na vrsti je bila namreč posamična vožnja na čas na kilometer, flying lap (šprint, ki ga kolesar začne pri polni hitrosti po krogu ogrevanja, šteje se čas kolesarja) in na koncu še vrhunec - klasični kriterij ali point race po angleško.

Po flying lapu je Cavendish zmanjšal zaostanek za vseskozi vodečim Vivianijem, na drugem mestu je prehitel prvaka iz Londona Lasseja Normana Hansena. A Danec se ni dal, na začetku kriterija si je nabral manjšo prednost in pobral prve točke, ki so bile na voljo. 

Nato je bil Cavendish nepreviden in z nenadno spremembo smeri je povzročil grd padec Korejca Sanghoona Parka, ki so ga na nosilih odnesli z velodroma. Na tleh sta se znašla tudi O'Shea in Viviani, a na srečo Italijan ni utrpel poškodb in je z dirko lahko nadaljeval.

Do konca so vsi trije vodeči kolesarji približno enakomerno nabirali točke, Viviani je prednost suvereno zadržal, Mark Cavendish pa je bil na koncu za le dve točki hitrejši od Hansena, ki pa je bil tudi z bronom zelo zadovoljen.

"Zelo sem zadovoljen, končno imam to medaljo, kar me res veseli. Žal mi je, ker sem povzročil padec, bil sem nekoliko nepreviden. Vivianiju sem se takoj po nesreči tudi opravičil. Največ točk sem izgubil v dirki na izločanje, če bi tam dirkal bolje bi bil povsem konkurenčen za zlato, a je tudi srebro vrhunsko. Zdaj se zame nadaljuje dirkanje na cesti, nazaj k vsakodnevni službi, je po novem vrhuncu v letošnji fantastični sezoni povedal Cavendish.

A to še ni bil njegov zadnji nastop v letošnjem letu na dirkališču, konec novembra bo nastopil še na Six Dayu v Ghentu v paru z Bradleyem Wigginsom, kar bo Wiggotova zadnja dirka v karieri. 

Rio 2016, omnium, končni rezultati:

1. Elia Viviani (ITA) 207 točk

2. Mark Cavendish (VB) 194

3. Lasse Norman Hansen (DAN) 192

4. Fernando Gaviria (KOL) 181

5. Thomas Boudat (FRA) 172

 

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ