Mark Cavendish zmagal in razjezil Kittla

Mark Cavendish zmagal in razjezil Kittla
16.07.2016 AVTOR: D. Z.
Sprint na dirki po Franciji. Četrta zmaga Marka Cavendisha. Froome obdržal majico

Pripravljena za sprinterje
Na dirki po Franciji je za kolesarji 14. etapa. To je bila ena izmed tistih klasičnih. Torej. Dolg pobeg nenevarne skupinice kolesarjev in potem sprint glavnine. A lepo po vrsti. Kolesarji so se na kar 209 km dolgo preizkušnjo podali v Montelimarju. Cilj je gostilo mesto Villars les Dombes Parc des Oiseaux.

Kolesarji so morali premagati tri vzpone četrte kategorije, a vse v prvi polovici dirke. Najprej so že po 20 kilometrih prišli na vrh 394 metrov visokega vzpona Cote de Puy Saint Martin. Vzpon je dolg 3,6 km, povprečni naklon pa 5,2 %. Po 93 kilometrih je bil vrh 470 metrov visokega Cote du Four a Chauxa. Vzpon je dolg 3,9 km, povprečni naklon znaša 4,2 %. Sledil je spust in takoj še zadnji kategoriziran vzpon na 424 metrov nadmorske višine. Govorimo o klancu Cote d'Hauterives. Vzpon je dolg 2,1 km, povprečni naklon pa 5,5 %.

Štirje ubežniki brez možnosti za zmago
Etapo sta zaznamovala močan nasprotni veter in skupina štirih ubežnikov. V dolg pobeg so se podali Alex Howes, Cesare Benedetti, Jeremy Roy in Martin Elmiger. A prav velike prednosti si niso uspeli privoziti.

V ozadju so sprinterske ekipe vseskozi skrbele, da so bile stvari pod nadzorom. 40 km pred ciljem so imeli ubežniki vsega dobro minuto in pol prednosti in jasno je bilo, da se ne bodo mogli boriti za zmago. Glavnina pa jih vendarle ni hotela takoj ujeti. Med ubežniki je najprej popustil Howes, potem pa še Benedetti. Šest kilometrov pred ciljem sta imela Roy in Elmiger še pol minute prednosti.

Končno pravi sprint in četrta zmaga Cavendisha
Roya so razglasili za najbolj bojevitega kolesarja. Glavnina ju je ujela dobre tri kilometre pred ciljem. Sledila je priprava za sprint. Zdelo se je, da ima Etixx Quick Step vse pod nadzorom, a očitno so se kolesarji ušteli.

Nasprotni veter je vse skupaj upočasnil in Kittel je prehitro ostal povsem v ospredju. To je iz njegovega zavetrja izkoristil Mark Cavendish. Sprinter moštva Dimension Data je spet pokazal največ moči. Čeprav je na koncu spremenil smer vožnje in zaprl Kittla, to ni bilo dovolj moteče, da bi mu komisarji odvzeli četrto zmago na letošnjem Touru, že 30. v karieri.

Kittel se je sicer jezil, a se je moral potem zadovoljiti s petim mestom. Drugi je bil Alexander Kristoff, tretji Peter Sagan in četrti John Degenkolb. Andre Greipel, ki praznuje 34 rojstni dan je bil šesti. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Chris Froome ima 1:47 prednosti pred Baukejem Mollemo in 2:45 pred Adamom Yatesom.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ