Mark Cavendish: 13 let po krstni zmagi

Mark Cavendish: 13 let po krstni zmagi
10.07.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Mislim, da me ne morete nikoli primerjati z velikim Eddyjem Merckxom, največjim kolesarjem vseh časov," so bile ene izmed prvih besed Marka Cavendisha.

34 etapnih zmag na dirki po Franciji. To je bil mejnik, ki ga je pred leti postavil Eddy Merckx. In zdel se je nedosegljiv. Tudi, ko jih je Mark Cavendish dosegel 30, se je še vedno zdelo nemogoče, da bi ga ujel.

Po nekaj slabših sezonah, predvsem pa po poškodbi Sama Bennetta pa je prišel vpoklic v zadnjem trenutku na letošnji Tour. Po zmagi v tretji etapi, v kateri je padel in odstopil Caleb Ewan, pa se je Cavendishu dokončno odprlo. Danes je dobil četrto etapo na letošnji dirki. Dovolj, da je izenačil rekord.

"Ampak, če samo pomislim, da sem se izenačil po številu zmag … Potem je to nekaj, kar lahko opazijo tudi tisti, ki kolesarstva ne spremljajo tako zavzeto. Če bom s tem vzpodbudil tudi tiste, ki sicer ne spremljajo kolesarstva, da gredo na kolo, potem je to po vsej verjetnosti največ, kar bi si lahko želel." Zdaj ima ob sebi zares izjemno ekipo, sprinterski vlak, ki lahko obenem nadzoruje potek tudi tako dolge etape, kot je bila petkova. Torej, 220 kilometrov.

Potem pa so kolesarji Deceuninck Quick Stepa na zavitih cestah Carcassonna uspeli sestaviti še prepričljiv vlak. "Vedno je pritisk, če si lider, saj moraš prenašati odgovornost za delo, ki ga opravijo ostali. Ne gre zgolj za močne noge, ampak tudi za glavo, ki mora prenesti ves pritisk," je priznal Cavendish in ob tem dodal: "Ironija je ta, da opravijo sprinterji najmanj dela med vsemi kolesarji na dirki po Franciji, v večini primerov pa imajo boljše plače kot večina kolesarjev na Touru z izjemo tistih, ki se lahko borijo za mesta med deseterico v skupnem seštevku."

A dejstvo je, da so plačani, da sprintajo: "Za to si plačan, da preneseš vsa pričakovanja, in tudi, če ti ekipa kdaj ne nudi dovolj pomoči, od tebe pričakujejo, da boš nekaj dosegel. Sam imam to srečo, da mi ekipa vsakič lahko pomaga in zato je to zame še dodaten pritisk." Zanimivo, rekord je izenačil natančno 13 let potem, ko je na Touru dobil prvo etapo v karieri. Prav lahko dobi še dve priložnosti. Vsekakor pa bo lahko do 35 zmage prišel v zadnji etapi do Pariza.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ