Mark Džamastagič: Od izgubljenega položaja do uspeha kariere

Mark Džamastagič: Od izgubljenega položaja do uspeha kariere
13.04.2013 AVTOR: D. Z.
Mark Džamastagič je velik junak slovenske reprezentance mlajših članov, ki je nastopila na dirki ZLM Tour na Nizozemskem. Zaostal je zgolj za domačinom Yoerijem Havikom.

ZLM Tour, rezultati
1. Yoeri Havik (Cycling Team de Rijke-Shanks) 3:59:14
2. Mark Džamastagič (Slovenija, Sava Kranj) 0:02
3. Kiril Jatsevič (Helicopters) 0:07
4. Owain Doull
5. Niels Wtinck (An Post - Chainreaction) isti čas
34. Jure Bitenc (Slovenija, Sava Kranj) 1:54
52. Jan Polanc (Slovenija, Radenska) 2:04
53. Luka Pibernik (Slovenija, Radenska) isti čas
58. Tom MIkelj (Slovenija, Sava Kranj) 5:56
Ajaž Hočevar (Slovenija, Adria Mobil) je odstopil

Selekcija na veter!
Dirka ZLM Tour je enodnevna preizkušnja, ki spada med dirke za Pokal narodov. Je ena izmed serij dirk na severu in v teh dneh se tam mudi tudi slovenska reprezentanca mlajših članov. Po petem mestu Jana Polanca so naši nadaljevali z odličnimi predstavami. Dirka je bila dolga 180 kilometrov. Gre pa za klasično preizkušnjo, ki sicer po trasi sodeč ni preveč zahtevna, zato pa jo težko naredijo predvsem vremenske razmere. V tem primeru predvsem veter.

In prav zaradi tega je že v prvem delu dirke prišlo do tega, da so se izoblikovale različne skupine. Naši pa niso bili v ravno najboljšem položaju. »Ves dan smo bili v izgubljenem položaju. Predvsem zaradi močnega vetra, ki je skupino razbil na prafaktorje. Šele po 110 kilometru smo uspeli vse poloviti, « je med drugim dejal Mark Džamastagič. In tako se je dobrih 60 kilometrov pred ciljem dirka začela znova. Skupina v ospredju je bila spet nekoliko večja in sledili so številni napadi.

Džamastagič sledil najboljšim in jih napadel!
V zaključku pa se je v ospredju znašla skupina 14 kolesarjev, med katerimi so bili najbolje zastopani reprezentanti Nizozemske in Belgije. Ti dve ekipi sta namreč imeli po tri predstavnike. V tej skupini pa je bil tudi Mark Džamastagič. »V finalu nisem več ponovil napake in sem se držal v ospredju. Napadel sem dva kilometra pred ciljem, « je še pojasnil Džamastagič, ki je sicer kolesar Save iz Kranja. In tako je bil prav Džamastagič tisti, ki je potegnil odločilno potezo. Napadu je lahko sledil le Yoeri Havik.

»Havik me je ujel. V sprintu je bil močnejši, « je še zaključil Džamastagič, ki v kategoriji do 23 let nastopa zadnje leto. Na dirki so nastopili še Jan Polanc, Aljaž Hočevar, Luka Pibernik, Jure Bitenc in Tim Mikelj. Kako prestižna je ta dirka, pove tudi seznam kolesarjev, ki so v preteklosti tu zmagali. Med temi so tudi Fabian Cancellara, Luke Rowe, Jacopo Guarnieri, Kenny Van Hummel …

Trasa dirke ZLM Tour
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ