Marko Baloh drugi na Pariz Brest Pariz

Marko Baloh drugi na Pariz Brest Pariz
25.08.2023 AVTOR: Uredništvo

Daljnega leta 1891 se je odvila dirka Pariz-Brest-Pariz, kar 12 let pred prvo Dirko po Franciji.

1.200 km dolga dirka je najstarejša cestna kolesarska dirka, ki se danes še vedno odvija v rednih intervalih – vsaka štiri leta. Začne se ne SV strani francoske prestolnice, potuje 600 km do pristaniškega mesta Brest in se vrne po isti trasi.

90-urni časovni limit poskrbi za to, da le dobro pripravljeni in dovolj srčni kolesarji zaslužijo prestižno medaljo »PBP Finisher« in njihovo mesto je vpisano v veliko knjigo vseh, ki so prevozili dirko od njenega začetka do danes. Od začetka je bila dirka namenjena kolesarjem profesionalcem, v sredini 20. stoletja pa se je razvila v »randonnee« oz. »brevet« z merjenjem časov za najboljše kolesarje amaterje oz. rekreativce.

Marko Baloh se je preizkušnje udeležil že petič, na drugem mestu je končal že leta 2019. Letos je bil stalno v najhitrejši skupini, do obrata v Brestu so imeli odlično povprečno hitrost blizu 33 km/h, kljub več kot 5000 m vzponov. Do obrata so prišli skupaj trije, Američan Dehaan, Avstrijec Zotter in Marko. Slednja sta se tu ustavila za nekaj več časa, Američan je nadaljeval sam in kljub sodelovanju pri narekovanju tempa, ga do Pariza nista ujela nazaj. Prednost je le še povečeval in na cilju je bil 50 minut pred Markom in Avstrijcem, ki sta si delila drugo mesto. Avstrijec Zotter je najbolj znan po svoji zmagi na Dirki čez Ameriko RAAM 2015.

Poleg Marka je bilo na startu še 12 Slovencev in razen dveh, ki sta odstopila zaradi padca in poškodbe, so vsi uspešno prispeli do cilja v predpisanem času.

Rezultati:

Nicolas Dehaan (ZDA) 41h 46min 30sec

Marko Baloh (SLO) 42h 36min 04sec

Severin Zotter (Avstrija) isti čas


Ostali Slovenci, ki so uspešno zaključili preizkušnjo:

Tina Žarki, Jurij Keržan, Bojan Trajkovič, Matej Majnik, Aleksej Dolinšek, Klemen Čepirlo, Miran Reberc, Borut Anžič Galjot, Igor Sever, Simon Žvanut.

Značke: Cestno
Ključne besede:
Marko Baloh
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ