Marko Baloh odličen drugi na Dirki okoli Švice oz. Tortour

Marko Baloh odličen drugi na Dirki okoli Švice oz. Tortour
18.08.2014 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Pretekli vikend je slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh nastopil ultra-kolesarski dirki Tortour 2014 oz. Dirki okoli Švice.

Ker je bil Di Felice s strani žirije kaznovan z diskvalifikacijo, so uradni končni rezultati:
1. Severin Zotter (Avstrija) 36 28min
2. Marko Baloh (Slovenija) 36ur 57min
3. Markis Amstutz (Švica) 37ur 14min

Dirka je s svojimi 1.010km in več kot 14.000m višinske razlike ena izmed najtežjih tovrstnih dirk na svetu.

Marko se je na dirko odpravil z visokimi cilji, saj je kot posameznik na tej isti dirki dosegel že zmago ter drugo in četrto mesto. Po odlično odpeljani dirki na kateri je bil v vodstvu večino časa (od 8. do 16. časovne postaje), je moral na koncu priznati premoč Avstrijca Severina Zotterja in se zadovoljiti z drugim mestom.

Marko je startal v petek ob 2.05 (ponoči). Načrt je bil začeti zelo hitro, saj je želel čimprej nadoknaditi zaostanek petih minut, ki ga je dobil po 11. mestu na četrtkovem prologu. Do prve časovne postaje pa 40km je ujel vse vodilne. Tu je prevzel vodstvo, žal pa si ni uspel privoziti prednosti pred Alpskimi vzponi, saj ga je Italijan Omar Di Felice sledil v zavetrju, organizator pa ni reagiral kljub opozorilom ekipe.

V prvih vzponih je bil Di Felice nekaj močnejši, Marko pa mu je še dodatno pomagal s tem, da je zašel s trase in izgubil z tem dobrih 15 minut. Kljub temu je Marko grizel naprej in do 7. časovne postaje je ujel Italijana nazaj. Drugi del dirke je zaznamovalo ekstremno slabo vreme z močnim dežjem in celo snegom na vrhu Furka Passa. Zaradi tega so izgubili nekaj več dragocenega časa in najvišja prednost okoli pol ure še nikakor ni bila dovolj z mirno vožnjo.

Na žalost so Marku dve etapi pred koncem malce pošle moči in zasledovalca sta ga začela hitro dohitevati. Okoli 80km pred ciljem so bili prvi trije tekmovalci spet skupaj, Baloh, Zotter in Di Felice, ki se je ponovno vozil v zavetrju, tokrat Zotterjevem. Na žalost Marko ni imel več moči, da bi jima sledil in moral jima je priznati premoč.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ