Marko Baloh podrl nov rekord na RAAM, zmagovalec spet Strasser

Marko Baloh podrl nov rekord na RAAM, zmagovalec spet Strasser
26.06.2019 AVTOR: DZ

Marko Baloh je postal novi rekorder Dirke preko Amerike oziroma RAAM 2019. Prestižne dirke se je udeležil že desetič. Tokrat jo je končal na absolutnem drugem mestu. V svoji kategoriji je zmagal.

Marko Baloh se je že desetič udeležil znamenite dirke RAAM. Osemkrat je dirkal med posamezniki, enkrat pa kot član dvočlanske ekipe s Tomažem Perčičem. Z doseženimi tremi tretjimi in enim drugim mestom je eden izmed najuspešnejših kolesarjev v zgodovini dirke, cilj letos pa je bil ponovno boriti se za zmago, vsaj tisto v kategoriji nad 50 let. Obenem se je v tej kategoriji želel potegovati za nov rekord trase.

Dirka preko Amerike je bila letos dolga 4.940 km (več kot 45.000 m vzponov). Konkurenca je bila ena izmed močnejših v zadnjih letih, posebej v kategoriji 50-59 let je bilo v konkurenci najmanj pet kolesarjev z možnostmi za zmago, na čelu z dvema kolesarjena, ki sta Marka v preteklosti že uspela premagati: Dave Haase in Mark Pattinson. V skupni konkurenci je prevladoval petkratni zmagovalec Strasser, ki je premoč potrdil s prevzemom vodstva kmalu po prvi kontrolni točki Borrego Springs.

Marko je od vseh konkurentov najdlje držal distanco do vodilnega. Defekt pred Borregom ga je malce upočasnil, toda uspel je ujeti nazaj priključek do Strasserja, dokler se niso pojavile težave s krči v večernih urah, zaradi česar je bil primoran malce upočasniti. Z nočjo in nižjimi temperturami se je njegova njegova moč povrnila in počasi se je oddaljeval od nasprotnikov, medtem ko je Strasser prav tako počasi povečeval prednost pred njim.

Tak “status quo” se je nadaljeval nekaj dni in noči, Strasser pa je dokončno ušel na veliko razdajo, ko je Marka in ekipo ustavila orkanska nevihta v Kansasu, nadaljevanje v tem trenutku enostavno ni bilo možno. Marko je ostal nekaj minut stoječ na cesti, oklepajoč se svojega kolesa, da mu ga veter ne izruje iz rok, preden se je avtodom vrnil in ga rešil. V avtodomu so nato počakali tako dolgo, da je veter pojenjal dovolj, da je bilo kolesarjenje ponovno mogoče.

Haase je imel z vremenom nekaj več sreče in to noč se je začel pribiževati. Naslednje jutro je napadel in prehitel Marka med njegovim nočnim počitkom. Marko je nadaljeval s svojim tempom, v bistvu zadovoljen, da ima zdaj največjega konkurenta v kategoriji pod kontrolo pred seboj. Haase je kasneje odstopil aradi stare poškodbe ramena.

Marku so tako ostale samo še sladke skrbi ali mu bo uspelo podreti rekord kategorije nad 50 let in po možnosti obdržati odlično drugo mesto v absolutni konkurenci, kjer mu je najbolj grozil odlični mladi (25 let) Danec Jakub Olsen. Do konca je Marku uspelo obraniti oboje, drugo mesto za Christopherjem Strasserjem (Avstrija) in svetovni rekord RAAM v kategoriji 50-59 let s povprečno hitrostjo 13,18 milje na uro. Balohov uradni čas dirke je 9 dni 16 ur 57 minut.

"Izjemno sem zadovoljen, da sem se uspel vrniti pohujših zdravstvenih težavah na Dirki preko Amerike 2017, in da sem dokazal, da se še vedno lahko kosam z mlajšimi od mene. Posebej z rekordom sem izredno zadovoljen, s tem bom za vedno zapisan v analeRAAMa. Zmaga mi veliko pomeni in je dobra popotnica za nadaljevanje sezone ter za naslednje leto, ko imam v načrtunekaj morda še težjega kot je Dirka preko Amerike," je dejal Baloh.

Rezultati skupno:
1.
Christoph Strasser (Avstrija) 8 dni 6 ur 16 min
2.
Marko Baloh (Slovenija) 9 dni 16 ur 57 min
3. 
Jakob Olsen (Danska) 9 dni 19 ur 00 min

50-59 let:
1.
Marko Baloh (Slovenija) 9 dni 16 ur 57 min
2. 
Alan Bradley (Avstralija) 11 dni 6 ur 31 min
3. 
Geoff Brunner (ZDA) 11 dni 16 ur 37 min

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ