Marko Baloh tokrat šesti generalno in drugi v kategoriji na RAAM-u 2017

Marko Baloh tokrat šesti generalno in drugi v kategoriji na RAAM-u 2017
28.06.2017 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh je ob svoji deveti udeležbi na Dirki preko Amerike RAAM 2017 dosegel drugo mesto v kategoriji 50+ in šesto mesti generalno.

 

· Start je v Oceansideu (California).

· Cilj je v Annapolisu (Maryland).

· Proga je bila letos dolga 4950 km.

· Potekala je preko 14 ameriških zveznih držav,

· Višinske razlike je 55.000+ metrov.

· Najvišja nadmorska višina je okoli 3.300 m (Wolf Creek Pass)

V prejšnjih nastopih je bil Marko že drugi (2006, Enduro kategorija) in trikrat tretji (2009, 2011 in 2016) v posamični konkurenci, leta 2008 pa je v konkurenci dvojic zmagal s prijateljem Tomažem Perčičem. RAAM, Race Across America, je kolesarska dirka od zahodne, do vzhodne obale ZDA. Poteka v eni sami potezi, v slogu »počivaj kadar moreš in hočeš «, kolesarji pa dnevno kolesarijo tudi več kot 22 ur. Po presoji ameriške revije Outside, gre za najtežjo, najbolj naporno in najbolj ekstremno športno preizkušnjo na svetu.

Marko je dirko začel odlično in je veliki favorit, trikratni zmagovalec Avstrijec Christoph Strasser, je imel kar precej dela, da je Marka ujel. Tekmovanje poteka kot vožnja na čas, tekmovalci startajo z razmikom 1 minute. Da je nadoknadil dve minuti kolikor je bila razlika med njima na startu, je Strasser potreboval okoli 700km. Baloha je namreč ujel na prvi daljši klanec v Arizoni - Yarnell Climb. Od tu se Strasser ni oziral nazaj in je prednost le še povečeval. Marko je dobro vožnjo nadaljeval preko Kolorada, v Kansasu pa so se težave z bolečinami v podplatih stopnjevale do te mere, da sta ga prehitela Anglež Pattinson in Nemec Loehr. Proti koncu dirke je nato izgubil še dve mesti, kljub vsem težavam pa je dirko zaključil na drugem mestu v kategoriji in šestem generalno.

Končna razvrstitev je bila:
1. Strasser (Avstrija),
2. Pattinson (UK),
3. Loehr (1. V kategoriji 50+),
4. McKenna (Kanada),
5. Toone (ZDA),
6. Marko Baloh (SLO).

Marko pravi: »Preko luže smo se kot vedno odpravili z željo po zmagi in sicer sem bil prepričan, da se bom lahko kosal tudi za generalno zmago s precej mlajšimi od sebe. Z odličnim startom sem sicer dokazal, da sem lahko še vedno konkurenčen mladcem, vendar so me fizične težave prisilile, da zmanjšam tempo in s tem omogočile konkurenci, da me dohiti in prehiti. Zelo sem zadovoljen, da smo z ekipo premagali vse probleme in dosegli cilj, kar je bilo ob letošnjih vremenskih pogojih vse prej kot lahko. Odstopiti je bilo prisiljeno kar 60% vseh solo udeležencev RAAM-a, na žalost tudi drugi Slovenec na dirki Uroš Stoklas. Tudi Frediju Viragu ni uspelo v konkurenci dvojic. Obema želim veliko sreče, če se odločita in ponovno podata na dirko v letu 2018. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ