Marko Baloh začel sezono z zmago in rekordom na 24-urni kolesarski dirki 'Sebring 24h'

Marko Baloh začel sezono z zmago in rekordom na 24-urni kolesarski dirki 'Sebring 24h'
16.02.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Pretekli vikend je slovenski kolesar Marko Baloh nastopil na ultra-kolesarski dirki Sebring 24h Cycling Race, v centru avtomobilskega športa Sebring na Floridi.

Rezultati:
1.Marko Baloh (Slovenija) 521,8 milj
2. Scott Luikart (ZDA) 502,4 milje
3. Anders Tesgaard (Danska) 483,2 milje

To je bila 16. izvedba dirke, ki je znana kot prva ultra-kolesarska dirka v sezoni. Na njej se vedno zberejo najboljši ultra-kolesarji ZDA in nekaj odličnih evropskih kolesarjev. Tako je bilo tudi tokrat, eden izmed favoritov je bil tudi Marko, ki je lansko leto še poškodovan zmagal 12-urno različico dirke.

Zaradi velikega števila odličnih kolesarjev je bilo pred dirko jasno, da bo v nevarnosti tudi rekord proge, ki je znašal 502 milje oz 803km. Značilnost dirke je, da zaradi varnosti nočni del dirke poteka na Sebring International Race Track, na krogu namenjenem cestnim dirkam avtomobilov, dolgem 3,7 milje. Dirka se začne s 100 milj dolgim krogom po okolici Sebringa, nadaljuje na 11 milj dolgem krogu v bližini dirkališča, ob 18h pa se tekmovalci preselijo na dirkališče in tam ostanejo do cilja.

Dirko so zaznamovale ekstremno nizke temperature za Florido. Na startu in ponoči je bila temperatura 3°C, težavnost je še povečal močan veter, ki ni pojenjal niti ponoči. Prijavljenih je bilo kar 48 tekmovalcev na dirki, ki ne dovoljuje vožnje v zavetrju (non-drafting race oz. RAAM qualifier). Prva selekcija se je naredila že kmalu po startu in po 100-miljskem krogu je vodil Marko nekaj minut pred Scottom Luikartom in nadaljnih nekaj pred Britancem Chrisom Hopkinsonom. Na srednjih krogih je Marko prednost obdržal oz. še malo povečal in ob prihodu na dirkališče je bila njegova prednost 4 milje pred Luikartom. Vsekakor ne dovolj za miren spanec (tega si tekmovalci tako ali tako niso mogli privoščiti). Oba omenjena tekmovalca sta bila tudi na dobri poti, da presežeta rekord trase, postavljen leta 2005 s strani Chrisa McDonalda.

Sredi noči je Marko začel pospeševati, ujel Luikarta za krog in se ni ozrl več nazaj. Tako ga je prehitel še za več krogov. Na koncu je bila razlika med njima 19 milj, kot napovedano pa sta oba izboljšala rezultat McDonalda.

Marko je po dirki povedal:

“Na dirko sem šel z mešanimi občutki, saj je februar malce prezgoden mesec za tako težko dirko. Kljub temu sem bil prepričan, da se lahko kosam z najboljšimi, saj sem imel letos odlične bazične priprave. Upal sem, da lahko presežem magično mejo 500milj oz. 800km. Dirka je bila izjemno težka, tako fizično kot psihično, zaradi konkurentov, ki so mi stalno dihali za ovratnik in mi niso pustili, da bi bolj ležerno odpeljal kakšen krog dirke. Posledica tega je tudi odličen rezultat oz. rekord trase izboljšan za skoraj 20 milj. Najhujšo krizo sem imel nekje sredi noči, bilo je ekstremno mrzlo, pa tudi Luikart nikakor ni hotel popustiti. Potem pa se mi je odprlo in ko sem Scotta enkrat prehitel za cel krog, je bilo vse lažje. Najlepše zahvala gre moji boljši polovici Irmi, ki se je uspešno kosala s številčnejšimi ekipami drugih tekmovalcev in brez katere si svojih projektov sploh ne predstavljam. Bilo je nepozabno Valentinovo!

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ