Marko Džalo razkriva: 250 plastenk, 60 kg ledu, 200 litrov vode ... in sladoled

Marko Džalo razkriva: 250 plastenk, 60 kg ledu, 200 litrov vode ... in sladoled
29.08.2014 AVTOR: D. Z.
Marka Džala smo tokrat povprašali, če nam razkrije, kako se kolesarji spopadajo s hudo vročino, ki jih trenutno muči na dirki po Španiji.

Hladni bidoni, voda za polivanje in "ledene nogavice"
Nekateri so jasno opozorili na to težavo in tudi izpostavili, da bi morala Mednarodna kolesarska zveza ukrepati in postaviti neko mejo, pri kakšnih temperaturah kolesarji še lahko dirkajo. Nekateri se resda ohlajajo z zdaj priljubljeno dobrodelno akcijo Ice bucket challenge, a v resnici morajo biti v tako vročih dneh kolesarji še kako pozorni na hrano in pijačo.

»Za četrtkovo etapo, ko so termometri pokazali krepko več kot 40 stopinj smo naredili 250 bidonov, porabili smo več kot 60 kilogramov ledu in okoli 200 litrov vode. To je bil kar zahteven dan, saj smo morali avtomobile na dirki vseskozi oskrbovati s hladnimi bidoni, z vodo za polivanje in z ledenimi nogavicami, « je nekaj številk razkril Marko Džalo.

Sladoled za ohladitev
Džalo je obenem poudaril, da je to zgolj en del boja z vročino: »Še bolj pomembna je hidarcija pred in po etapi. Med transferjem na start kolesar ponavadi popije okoli 3 litre mešanice ananasovega soka z vodo ali hydro juicea. Prav tako po etapi, le da so količine večje. « Le pri hrani ni toliko sprememb, kot bi morda kdo pričakoval, trdi Džalo.

»Mogoče v riž dodamo več sladkorja, da se telo hitreje napolni z glikogenom. Namesto čokoladic kolesarji raje popijejo kakšen gel več. « Pri boju z vročino pa si vsaj pri Skyu pomagajo tudi na zelo zanimiv način. »Mogoče je to nekaj neobičajnega, da takoj po taki vroči etapi kolesarji zaužijejo sladoled. Tako se požiralni sistem vsaj nekoliko ohladi in vzpodbudi apetit, da lahko potem pojejo normalen topel obrok, « je še razkril Marko Džalo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ