Marko Džalo razkriva: Kako določamo naš program

Marko Džalo razkriva: Kako določamo naš program
12.01.2015 AVTOR: D. Z.
Pred kolesarji je prva dirka World Toura. V Avstralijo je že odpotoval tudi Marko Džalo, ki nam je razkril nekaj zanimivih stvari.

Za nekatere kolesarje bo priprav na novo sezono že kaj kmalu konec. Mnogi se sicer mudijo v toplejših krajih, a velik del kolesarjev bo sezono 2015 začelo že januarja. Nenazadnje sta na sporedu dve pomembni dirki. Na dirki po Argentini bodo nastopili številni specialisti za težke tritedenske preizkušnje, v Avstraliji, na dirki Down Under se bo začela World Tour sezona. Prav v Avstraliji se med drugimi mudi tudi Marko Džalo.

Športni terapevt pri moštvu Sky nam je razkril, kako poteka načrtovanje sezone zanje, ki so še kako vpeti v sam tekmovalni proces kolesarjev: »Letni program ponavadi sestavimo decembra, ko se vsi maserji usedemo skupaj z osebo, zadolženo za izdelavo programa. Najprej trenerji, športni direktorji in menedžment. Po posvetu s kolesarji odločijo, katere dirke bomo vozili, nato sestavijo logistični plan. Glede na to, koliko kolesarjev je na posamezni dirki, določijo število vozil, maserjev, mehanikov. «

Džalo je še opisal potek prej omenjenega sestanka maserjev: »Gremo od dirke do dirke in sami izberemo, kam bi kdo šel. Seveda se v prvi vrsti upošteva tudi želje kolesarjev, tako da včasih kot maser sploh nimaš izbire. Vsaj za tiste pomembnejše dirke, ki jih ekipa izbere kot nekakšen cilj, kjer naj bi dosegli najboljše rezultate. Klasike na tlakovcih, Giro, Tour de France. « Ko so bolj ali manj dogovorjeni, tajnica stvari uredi in jih da v pregled menedžmentu, trenerjem in športnim direktorjem, ki vse skupaj odobrijo oziroma opravijo še kakšno spremembo.

»Seveda upoštevajo tudi to, od kje prihajaš. Španskega maserja ne bodo poslali na dirko v Belgijo, če je v tistem času tudi dirka v Španiji, « je še pojasnil Džalo. Obenem jim pri ekipi precej olajšajo tudi pri načinu potovanja: »Doma imam avto in na dirke ponavadi potujem z njim. Če pa gre za 'letečo' dirko, to pomeni, da tja ne potujemo z lastnimi vozili, ampak z letali. Tu govorim o dirkah v Avstraliji, Ameriki, Katarju, Omanu, Dubaju. V teh primerih letim z najbližjega letališča, ki si ga določimo sami. Najprej v Bruselj, kjer imamo bazo in kjer spakiramo vse potrebno za dirko. Na dirko ponavadi letim kar iz Bruslja ali Amsterdama. «

Podobnega scenarija so se držali tudi tokrat, torej na poti v Avstralijo, kjer je bil ob Richieju Portu že na državnem prvenstvu v kronometru, ki ga je Porte tudi dobil: »Letel sem iz Brnika v Bruselj. S sodelavcem sva sobotno popoldne izkoristila za pakiranje, naslednje jutro pa so naju odpeljali na bruseljsko letališče. Od tam sva letela sedem ur do Dubaja. Tam sva presedlala na letalo za Adelaide in tako v udobju Emiratesovih letal uživala še dobrih 12 ur, « je še zaključil Džalo in obljubil, da se nam bo iz Avstralije še javil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ