Marko Džalo razkriva: Sprva v šoku, zdaj verjamejo v Porta

Marko Džalo razkriva: Sprva v šoku, zdaj verjamejo v Porta
12.07.2014 AVTOR: D. Z.
Kakšno je vzdušje v moštvu Sky? Kakšni so njihovi načrti? Kako so se športni terapevti soočili z znamenito peto etapo po tlakovcih? Več o tem Marko Džalo.
Moštvo Sky je na dirko po Francijo prišlo kot prvi favorit. A v peti etapi je kapetan Chris Froome odstopil in zdaj so se karte kar pošteno premešale. Kaj se dogaja v ekipi, smo povprašali športnega terapevta pri tem moštvu Marka Džala, ki nam je odgovoril v redni rubriki Marko Džalo razkriva.

»Chrisov odstop predstavlja veliko izgubo za ekipo. Ni lahko, ko kapetan, lanski zmagovalec Toura, odstopi. Sprva smo bili kar v šoku, a nas je ob večerji nagovoril Dave Brailsford in nam nekako povrnil moralo, « je najprej razkril Marko Džalo. Obenem pa je športni terapevt Skya poudaril, da povsem dotolčeni pri Skyu vseeno niso. Zdaj vse stavijo na Richieja Porta.

»V preteklosti je že dokazal, da je dovolj močan in bi dirko lahko končal na stopničkah, morda celo na najvišji stopnički. O tem bo odločal zadnji teden, « je dejal Džalo. Na vprašanje, če se zdaj, ko sta odstopila že dva njihova kolesarja, kaj spremeni, pa je dodal: »Prav veliko se ne spremeni. Svoje delo moramo še vedno dobro opraviti in poskrbeti za preostalih sedem kolesarjev, ki so še na dirki. «

Džalo skrbi za dva člana ekipe. To sta Geraint Thomas in Bernhard Eisel, ki sta prav v prej omenjeni peti etapi opravila ogromno dela. »Zato sta bila na masažni mizi kar utrujena. Roke niti ne tako kot noge, saj je bilo vendarle le 13 kilometrov tlakovcev. Noge so bile kot kamen, « je še razkril Džalo in pojasnil:

»Že pred kockasto etapo je bilo med kolesarji kar nekaj nervoze, saj večina ni vajena takega terena. Vedelo smo, da imamo dva odlična kolesarja za tak teren. Eisel in Thomas, ki bi lahko poskrbela za Porta in Frooma. A gledati tako etapo, je še vedno zelo stresno. Za gledalce so dež, veter, kocke in hud boj v glavnini poskrbeli, da je bilo zelo zanimivo. Za člane ekip pa je to težko, saj lahko na vsakem metru pride do padca. Dvakrat se je to zgodilo tudi številki ena in Froome je odstopil. «

A za razliko od prave klasike Pariz-Robuaix, je bila peta etapa precej krajša. Več kot sto kilometrov krajša. A po tisti klasiki imajo kolesarji proste dni, tu pa so morali že naslednji dan nadaljevati z dirkanjem. »Zaradi tlakovcev ni potrebne večdnevne regeneracije, tako kot je to na klasikah. Tokrat je bilo tlakovcev premalo, da bi prišlo do hujšega izčrpavanja mišic. Zato so bili že naslednji dan pripravljeni na premagovanje novih kilometrov. A vseeno, kilometri iz dneva v dan v nogah puščajo svoj davek. Še posebej zato, ker lahke etape do zdaj sploh še ni bilo. Vedno se dobi kakšna ekipa, ki potem dirka na polno, tako da počitka med etapo ni, « je še zaključil Marko Džalo.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ