Marko Džalo razkriva: V Italiji je na cilju vedno kaos

Marko Džalo razkriva: V Italiji je na cilju vedno kaos
16.03.2015 AVTOR: D. Z.
Po 5. etapi dirke Tirreno-Adriatico je bilo veliko povedanega. Predvsem zaradi sneženja in mraza. O tem smo vprašali tudi Marka Džala.

V javnost so prišle celo govorice, da naj bi organizatorji razmišljali o odpovedi etape, a do tega ni prišlo. "Govorilo se je o skrajšanju etape, a je snežiti začelo šele ob izteku etape, zato to za italijanske organizatorje očitno ni bilo prehudo. Kolesarji se niso pritoževali, saj niti ni bilo tako hudo. Pod vzponom je bilo deset stopinj. Med vzpenjanjem pa je tako ali tako 'vroče', vsaj za tiste v prvi skupini," je razkril Marko Džalo.

V takih razmerah se mnoge stvari spremenijo, pa čeprav ne toliko za športne terapevte: "Spremeni se bolj za mehanike v avtomobilih, saj morajo iz dežnih vreč jemati vsa možna oblačila, da kolesarji ostanejo suhi in toplo oblečeni. Med dirko kolesarji najpogosteje uporabljajo neoprenske rokavice in jakne, ki ne premočijo, ali pa anorake, če ni preveč mraz." Maserji kolesarje tako počakajo šele na cilju, takrat jih prevzamejo oni.

"Po cilju jih moramo maserji hitro obleči in jih okrepčati s čajem. Kot je za Italijo že znano, je na cilju vedno kaos. Včeraj pa je bilo ob sneženju še huje. Vsi maserji hitijo z oblačenjem svojih kolesarjev. Ob že tako ozki cesti vozijo mimo še vsi avtomobili, tako da je tam prava borba," je še dodal Džalo. To je bil tudi eden izmed redkih slabših dni kolesarjev Skya v tej sezoni. Wout Poels je namreč po blesteči zmagi in prevzemu vodstva prav v kraljevski etapi izgubil majico vodilnega.

"Taktika je bila, kontrolirati dirko do zadnjega vzpona in izpustiti naprej nenevarno ubežno skupino, ki bi pobrala še bonifikacijske sekunde. Obenem bi v ozadju kontrolirali tekmece za skupno uvrstitev. To nam nekako ni uspelo. Vreme je tudi terjalo svoj davek, saj Wout nima ravno rad mrzlega vremena, tako da ni uspel obdržati stika z najboljšimi," je pojasnil Džalo in optimistično zaključil: "Tu je še kronometer, kjer se lahko zgodi karkoli. Sploh, ker je napovedan dež. Stopničke so najbrž preveč oddaljene, a do petega mesta Poelsa loči le devet sekund."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ