Marko Džalo razkriva: Vožnja po pravilih in "napačni" strani, oznake za kenguruje ...

Marko Džalo razkriva: Vožnja po pravilih in "napačni" strani, oznake za kenguruje ...
19.01.2015 AVTOR: D. Z.
Športni terapevt pri moštvu Sky Marko Džalo se nam je spet oglasil in razkril nekaj zanimivih stvari iz ozadja.

Ena izmed stvari, s katerimi se je moral takoj soočiti, je bila vožnja po levi strani. Ni tako lahko, kot bi si nekdo mislil. »Vožnja po 'napačni' strani ceste je sprva kar zahtevna. Z volanom na desni strani pa je vse skupaj še toliko težje. Seveda, dokler se ne navadiš, potem pa gre brez težav, « nam je najprej razkril Marko Džalo, ki je vzbudil tudi pozornost tujih medijev, saj so o njegovi poti v Avstralijo – opisal jo je tudi v rubriki Marko Džalo razkriva – pisali na spletni strani cyclingweekly.

Za to spletno stran je v šali lepo pojasnil razliko med vožnjo v Sloveniji in Avstraliji: »Ni lepo, da imaš tako močan avto in moraš voziti sto kilometrov na uro. Tim Kerrison mi je v smsu zapisal. Resno. Ne vozi po slovensko. « Seveda smo ga povprašali, kako je do intervjuja prišlo: »Richie Porte je med državnim prvenstvom imel intervju za cyclingweekly. Ko je bilo uradnega dela konec, smo se še malce zaklepetali o mojem potovanju na drugi konec sveta. To se je novinarki zdelo zanimivo in tako je moje potovanje našlo mesto v tem mediju. «

Kaj pa tisti odgovor o cestah? Je res tako? »Sam promet je kar počasen in seveda zgoščen v mestih. Tu so kazni za prekrške zelo visoke, zato vsi vozijo po omejitvah, ki so smešno nizke. Najvišja hitrost, ki je sploh še dovoljena je stodeset kilometrov na uro, « je pojasnil Džalo. In, če že govorimo o dirkah, ki so v zelo oddaljenih deželah, potem je jasno, da v take kraje odpotuje manjše število članov ekipe: »Na 'leteče' dirke vedno potujemo trije maserji, dva mehanika, športni direktor, zdravnik in oseba za odnose z javnostjo, tako da nas je malo manj kot običajno. «

Za Džalom in kolesarji je že avstralsko državno prvenstvo, ki je ravno tako nekoliko drugačno od preostalih dirk. »Razlikuje se v tem, da se vse dogaja na levi strani ceste. Torej, ob menjavi kolesa ali obroča se kolesar ustavi na levi in ne na desni strani, kot je to običajno v Evropi. Tudi maserji smo stali na levi strani in z levo roko podajali bidone in vrečke, kar je bilo zame nekaj novega, a je po nekaj krogih že vse šlo kot po maslu, « je še pojasnil Džalo, ki zaenkrat uživa na prijetnih 30 stopinjah celzija. V naslednjih dneh pa naj bi se ozračje še bolj segrelo.

A to naj ne bi motilo glavnega aduta Skya. Richie Porte je že lani odlično nastopal na dirki Tour Down Under letos pa je z naslovom državnega prvaka v kronometru potrdil odlično pripravljenost. »Letos je dirko odločen dobiti. Za rezervo imamo še Gerainta Thomasa, ki je pred dvema sezonama že nosil majico vodilnega, tako da tudi nanj lahko računamo. Richie je v zelo dobri formi, počuti se odlično in je pred letošnjo sezono zelo motiviran. Njegov cilj je roza majica na dirki po Italiji, « je še dejal Džalo.

In za konec smo ga prosili, če nam lahko opiše svoje občutke ob prvem obisku Avstralije: »Je zelo zanimiva država, sploh, ker sem prvič tukaj. Kot nekakšna mešanica Amerike in Evrope, pa vendarle drugačna. Zanimivo je, ko na cesti, namesto table za divjad, vidiš tablo za kenguruje in koale, ki prečkajo cesto. Domačini pravijo, da je prav zaradi kengurujev, ki prečkajo cesto ob nepravem času ogromno prometnih nesreč.. Ko se zapelješ malce izven mesta brez težav opaziš koalo, ki spi na drevsu ali pa ravno je evkaliptusove liste. Zanimiva država, « je še zaključil Džalo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ