Marko Džalo razkriva: Z džipom na klasike

Marko Džalo razkriva: Z džipom na klasike
28.03.2015 AVTOR: D. Z.
Moštvu Sky gre v letošnji sezoni odlično. Ne samo na etapnih dirkah, kar smo v preteklih letih že bili vajeni. Zdaj blestijo tudi na enodnevnih klasikah.

Petek je bil eden izmed tistih dni, ki se je razpletel po željah moštva Sky. Richie Porte je v Kataloniji prevzel vodstvo v skupnem seštevku, Ben Swift je z zmago prevzel tudi vodstvo na dirki Coppi e Bartali in za konec … Geraint Thomas je v velikem slogu dobil enodnevno prestižno preizkušnjo E3 Harelbeke. Prav tisto, ki so jo letos oglaševali na tako sporen in skritiziran način. Na tej dirki je v Skyu tudi športni terapevt Marko Džalo.

»E3 je po prestižu takoj za Flandrijo in Roubaixom. Seveda je to dobra popotnica in motivacija za omenjeni dirki. Geraintov cilj je Flandrija, ki jo je z malo sreče zagotovo sposoben dobiti. Za Roubaix pa imamo v igri kar tri. Thomasa, Stannarda in Wigginsa, « je priznal Marko Džalo, ki je na številnih dirkah zadolžen prav za Thomasa. Prav zato je tudi za Džala ta zmaga vsekakor nekaj posebnega: »Pri G-ju, kot ga kličemo, prakticiram običajno masažo. Po dirki dokaj globoko, da se mišice čim hitreje regenerirajo. Dan pred dirko pa bolj površinsko z aktivacijo mišic, tako da je čim bolj spočit in pripravljen na dolgo dirko. «

Boljše reklame si Sky najbrž ne bi mogel želeti. Še posebej pa ne njihov sponzor, ki jih zalaga z avtomobili. Prav v Belgiji so namreč predstavili džipa, s katerim bodo do avtomobilov vsekakor neprijaznim cestam spremljali kolesarje: »Avto je Land Rover Discovery, ki spada pod Jaguarjevo znamko in bo za razliko od športnega XF-a tudi uporabljen. Pred tem smo tu vozili kar Mercedesove kombije, kar pa Jaguarju kot sponzorju ni bilo ravno všeč. Zato so nam za letošnjo sezono ponudili te terence. Prvega smo poskusno dobili ravno na kockastih klasikah, tako da bodo imeli do Gira še dovolj časa, da bodo kakšno stvar še dodelali. Tam bomo dobili še dodatna dva. Taki terenci so koristni predvsem za okrepne postajo, saj so zelo prostorni. Ker lahko v tak terenec spraviš kar nekaj kovčkov, so praktični tudi za prevoze iz hotela v hotel, « nam je še razkril Marko Džalo.

Džalo je še priznal, da je maserjem na teh klasikah vseeno nekoliko lažje, kot na etapnih dirkah: 
»Lažje je, ker ne menjujemo hotelov. Vsi starti in cilji so v krogu 50 kilometrov. Izjema je le Pariz-Roubaix. Na dan dirke pa je kar stresno, saj je na tlakovanih odsekih ogromno gledalcev, ki bi kolesarje radi gledali čim bližje. Zato se pomešajo med maserje in mehanike in nam tako otežujejo delo. Danes smo imeli na dirki pet dodatnih ekip, ki jim v Belgiji pravijo kar Zonehopperjev. Ti so pokrili vse tlakovane odseke. Podajali so bidone in tam stali z rezervnimi obroči v primeru defekta. « Džalo je za konec še priznal, da je navdušen nad vzdušjem na teh dirkah, v pravi meki cestnega kolesarstva: »Vzdušje je noro. Belgijci zares živijo za kolesarstvo in ob cestah jih je na tisoče, ki navijajo. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ