Marko Džalo razkriva: Za kronometer manj kot 20 minut ogrevanja

Marko Džalo razkriva: Za kronometer manj kot 20 minut ogrevanja
03.09.2014 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji so kolesarji opravili s kronometrom. Športni terapevt pri Skyu Marko Džalo pa nam je tokrat razkril, kako poteka dan, ko je na sporedu ura resnice.

Najprej enourna vožnja s kolesom
»Kronometri so sploh logistično zahtevni. Še posebej taki, kot je bil ta, saj start in cilj nista v istem mestu, tako da moramo poskrbeti, da so kolesarji udobno nameščeni najprej na startu. Pomembno pa je, da se lahko tudi na cilju stuširajo, zaužijejo topel obrok in jih odpeljejo v hotel, « je razkril Marko Džalo.

Prav zato je tudi za spremstvo, od mehanikov, športnih direktorjev do športnih terapevtom dan zelo stresen. »Še posebej stresno pa je za tiste kolesarje, ki startajo med zadnjimi, « je še priznal Džalo in pojasnil: »Kot je to že običajno. Najprej imajo zajtrk. Potem sledi enourna vožnja s kolesom, toliko da se telo prebudi. Potem pa spet počitek. Kolesarja najprej pripeljemo do avtobusa, ki vseskozi čaka na startu. «

Tri ure prej zadnji obrok
Na startu se začne drugačna priprava. »Tri ure pred njegovim startom pa kolesar zaužije 'pre race meal'. Večinoma so to hidrati in beljakovine. Gre za lahko, a energetsko hrano, kot so riž, prekuhani ovseni kosmiči z banano in medom, jajčne omlete … « Potem pa sledi še zadnja priprava kolesarja, ko se vsak po svoje osredotoča in pripravlja na dirko. Nekateri poslušajo glasbo, se v mislih podajo na progo ...

»Vsak ima svoj način priprave, svojo proceduro. Sledi ogrevanje, ki pa ni daljše od 20 minut. Spomnim se, ko sem bil v Argos Shimanu in je tamkajšnji trener za ogrevanje pred kronometrom vedno dejal, da tu velja pravilo manj je več, « je še pojasnil Džalo. Po ogrevanju mora imeti kolesar še dovolj časa, da opravi še zadnje detajle.

In že običajno popoldne ...
»Na primer vstavljanje radijske postaje v žep v dresu, oblačenje v aerodinamične kombinezone in pa pot na start. Pri vsem tem mu mora pomagati maser. « Sledi dirka. Tam je kolesar na poti sam, le ob spremstvu športnega direktorja. Na cilju pa ga spet pričaka maser: »Napotimo ga do avtodoma, kjer se stušira, popije proteine, poje obrok. Nato ga avto odpelje v hotel, kjer ga čaka masaža, večerja in počitek, « je še zaključil Džalo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ