Marko Džalo: Kako izkoristiti ta čas

Marko Džalo: Kako izkoristiti ta čas
17.04.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Koronavirus. Najpogosteje uporabljenga beseda v zadnjem času. Tudi v kolesarstvu. Kako pa se ekipe soočajo s tem? Maser pri Ineosu Marko Džalo nam je razkril, kako je pri Ineosu.

Marko Džalo je letos že bil v Avstraliji, ZDA in potem na dirkah v Evropi. Zdaj pa je, tako kot večina, doma. Koronavirus je ustavil celotno kolesarsko karavano. "Po povratku z Algarveja, bi moral naprej v italijo na Strade Bianche ter Tirreno, trenutno pa bi moral skrbeti za kolesarje na višinskih pripravah na Tenerifih," je dejal Marko Džalo.

Zdaj bi bile tudi enodnevne klasike v polnem zamahu: "Za spremembo sem v spomladanskem času doma, kar je dokaj nenavadno, saj je to najbolj zaseden 'termin' v kolesarstvu, kjer imamo tudi po tri programe naenkrat. Sprva je bila nepričakovana pavza kar dobrodošla, a si nisem mislil, da bo trajalo tako dolgo, sedaj pa že kar pogrešam dirke in kolesarstvo." Pravzaprav vsi kolesarski navdušenci pogrešamo dirke.

April že po tradiciji predstavlja prvi vrhunec sezone. Gledalci brez dih jemajočih posnetkov, kolesarji brez dirk, osebje vseh ekip pa brez dela. Tako bi lahko opisali vse skupaj. "Iz ekipe so nam sporočili, da naj izkoristimo ta čas za stvari, ki jih drugače med sezono ne moremo postoriti. Predvsem uživati z družino. Imamo kar nekaj projektov znotraj ekipe, tako da povsem brez dela nismo. Pač počnemo drugačne stvari, kot običajno," je še dejal Džalo in pojasnil:

"Veliko je dela z računalnikom in telefoni. Trenutno smo v polnem pogonu in pomagamo našemu glavnemu sponzorju Ineosu pri njihovem "Hands On" projektu, kjer so tovarne priredili za izdelavo razkužil, mi pa jim pomagamo pri distribuciji le teh, saj jih brezplačno pošiljajo bolnišnicam." A vendar se mnogi že ukvarjajo z vprašanjem, kdaj se bo sezona 2020 sploh lahko nadaljevala? Se sploh bo? Tour de France je prestavljen. Začel naj bi se 29. avgusta.

Zdi se tako zelo daleč, a morda še preblizu, glede na trenutne razmere. "Kakršnekoli špekulacije o ponovnem začetku sezone, bi bile brezpredmetne, saj tega žal nihče ne more napovedati," je priznal Džalo in se strinjal Posledice bodo hude. Tudi ekipam zdaj ni lahko: "Posledice bodo sigurno hude, tako za kolesarstvo kot za celotno svetovno gospodarstvo. Prav gotovo se bo kar nekaj ekip in organizatorjev dirk znašlo v hudih težavah."

Zato se bo treba še naprej prilagajati razmeram. Potem pa se bo začelo reševanje tako sezone kot marsikatere ekipe: "Trenutno moramo upoštevati vsa navodila, ki so različna od države do države, saj so nekje v popolni karanteni. Recimo v Italiji in Španiji gredo lahko v trgovino enkrat tedensko, pa še to s posebno dovolilnico. V Sloveniji imamo glede tega srečo, saj se smemo gibati znotraj svoje občine."

In tako tudi kolesarji iščejo različne načine treninga. Predvsem na trenažerjih. Za popestritev se udeležujejo virtualnih dirk: "Najbolj pogost način treninga je na trenažerju. Na srečo obstajajo aplikacije kot je Zwift, ki vsaj malce popestrijo vožnjo doma. Tisti, ki nimajo popolne karantene pa še vedno trenirajo zunaj. Po večini so se naši kolesarji umaknili v države, kjer je najlažje preživljati karanteno. Se pravi tja, kjer imajo hišo oziroma kjer je dovoljeno gibanje zunaj."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ