Marko Džalo: Neporavnani računi in Thomasova bolezen

Marko Džalo: Neporavnani računi in Thomasova bolezen
18.03.2019 AVTOR: DZ, vir: Marko Džalo / facebook

Marko Džalo je v teh dneh na dirki Tirreno-Adriatico. Skrbel je tudi za Gerainta Thomasa: "Več časa preživel na školjki kot v postelji."

Marko Džalo.

"Malce mu jo je le zdravje zagodlo, saj je dva dni pred težkim vikend paketom dobil trebušni virus in je tako dlje časa preživel na školki kot v postelji. Kljub temu je še vseeno upal, da bo šlo, vendar pa ni."
Marko Džalo o Geraintu Thomasu
Italija proti Franciji

Maser pri moštvu Sky Marko Džalo se v teh dneh mudi na dirki Tirreno-Adriatico. Kolesarji so razpršeni na vse strani, saj je do nedelje potekala tudi dirka Pariz-Nica, tako da ima tudi osebje pri ekipah naporen urnik. Dvojni program že zdaj, potem sledi enodnevna klasika Milano-San Remo. potem pa že dirke v Španiji in znamenite klasike. A najprej se ustavimo pri dveh, Pariz-Nica in Tirreno-Adriatico.

Spomin na lansko Nico
"Lani je bila na dirki Pariz-Nica prav zadnja etapa najhujša. Pihal je močan veter, lilo je kot iz škafa. Jaz pa sem bil na klancu in čakal z bidoni, napolnjeni s čajem. Seveda premočen do kože. Ko sem gledal prenos letošnje dirke, sem bil kar vesel, da sem se lahko izognil vetru in slabemu vremenu." Ob slabemu vremenu tako ni samo kolesarjem težko, tudi osebje se spopada s težkimi razmerami.

Start, okrepna postaja in "extra feed"
"Ko si na dirki je velika razlika ali sije sonce ali piha ali celo dežuje. V Italiji je prvi dan na ekipnem kronometru celo dopoldne deževalo. Od takrat naprej je vsak dan sončno in upam, da bo tako ostalo do konca." Na dirki za vse stvari poskrbi na startu in na okrepni postaji. Ker kolesarji v nekaterih etapah v zaključku opravijo tudi kroge, pa tudi: "Na ciljnih krogih moram opraviti še kakšen ‘extra feed’".

Neporavnani računi bodo ostali neporavnani
Sicer pa je na dirki med drugim skrbel tudi za aktualnega zmagovalca dirke po Franciji Gerainta Thomasa: "S Tirrenom ima še neporavnane račune, saj je lani zmago izgubil zaradi tehničnih težav s kolesom in končal na tretjem mestu." A te račune bo moral poravnati v prihodnjih letih, saj je Thomas zaradi zdravstvenih težav odstopil, pa čeprav, pravi Džalo, je bil že zelo dobro pripravljen.

Thomas po pripravah že precej boljši, vendar ...
"Višinske priprave so se mu kar poznale. Če primerjamo trenutno formo z njegovo prvo dirko v Valenciji, je bila kar občutna razlika. Malce mu jo je le zdravje zagodlo, saj je dva dni pred težkim vikend paketom dobil trebušni virus in je tako dlje časa preživel na školki kot v postelji. Kljub temu je še vseeno upal, da bo šlo, vendar pa ni." Zanimivo. Thomas bo letos vse stavil na dirko po Franciji, kjer bo branil zmago.

Nabiranje hitrosti in pomoč
Vseeno pa ni izbral nastopa na dirki Pariz-Nica, ki jo organizira agencija ASO, torej agencija, ki organizira tudi sloviti Tour. "Resda ni tu ni podobno francoskim cestam, a v tem trenutku to niti ni pomembno, saj je še vedno v ospredju nabiranje ‘brzine’ in pomoč Poelsu." Je pa Tirreno-Adriatico letos povsem drugačen kot lani. Bolj je pisan na kožo kolesarjem, ki se odlično znajdejo na kratkih in strmih klancih.

Tirreno: Drugačen, a zahteven
Vseeno pa sta zdaj v ospredju dva hribolazca, tako da je tudi trasa dovolj zahtevna. Jutri namreč pričakujemo boj za zmago med Adamom Yatesom in Primožem Rogličem: "Letošnji Tirreno je res malce drugačen kot prejšnja leta, saj ni niti enega cilja na klanec. Vse etape se končajo v dolini, kar je lahko tudi varljivo, saj so etape še vedno zelo težke."

"Resda ni tu ni podobno francoskim cestam, a v tem trenutku to niti ni pomembno, saj je še vedno v ospredju nabiranje ‘brzine’ in pomoč Poelsu."
Marko Džalo, Team Sky

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ