Marko Kump do nove zmage, Rui Costa dobil etapo v Franciji, Vincenzo Nibali vodilni

Marko Kump do nove zmage, Rui Costa dobil etapo v Franciji, Vincenzo Nibali vodilni
12.06.2015 AVTOR: D. Z.
Marko Kump najboljši na Poljskem. Neverjetna 6. etapa na dirki Criterium du Dauphine. Rui Costa dobil etapo, Vincenzo Nibali prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Poljska
Kolesarji Adrie Mobil nastopajo na dirki na Poljskem. Govorimo o dirki druge kategorije Tour of Malopolska. In začeli so jo na najboljši možni način. Z zmago v prvi etapi. Ta je potekala med mestoma Alwenia in Miechow. Etapa je bila dolga 136 kilometrov. Po treh urah in 25 minutah smo videli sprint glavnine, v katerem je bil najmočnejši Marko Kump, ki je tako potrdil odlično pripravljenost pred prihajajočo dirko po Sloveniji.

Criterium du Dauphine

Na dirki Criterium du Dauphine je za kolesarji neverjetno zanimiva in zahtevna šesta etapa, ki je prinesla velike spremembe v skupnem seštevku. Kolesarji so morali premagati štiri vzpone tretje kategorije ter po enega druge in prve kategorije. Saint-Bonnet en Champsaur je gostil start, cilj pa je bil v kraju Villardd de Lans – Vercors. Etapa pa je bila dolga 183 km. Etapo je v rumeni majici vodilnega začel Tejay Van Garderen, a obetal se je zares naporen dan.

Že takoj po startu je prišlo do ostrih napadov. Najprej se je odpeljala deveterica kolesarjev, po prvem vzponu pa se je v ospredju zbrala skupina 19 kolesarjev, med katerimi so bili tudi vodilni Van Garderen, Nibali in Bardet. A tudi ta beg pričakovano ni bil uspešen. Kmalu zatem je spet napadel Vincenzo Nibali in si po dobrih 70 kilometrih dirkanja na Col de Grimone – četrti kategorizirani vzpon dneva – privozil dobrih 20 sekund naskoka.

Na spustu je prednost pričakovano še povečal, kasneje pa so se mu pridružili zares sami zelo močni kolesarji. Gallopin, Valverde, Rui Costa in Martin so Nibalija ujeli in prav vsi so imeli veliko interesa, da s pobegom nadaljujejo. Tako so složno narekovali ritem. Sledil je vzpon na Col du Rousset. To je bil vzpon prve kategorije. Dolge je 13,8 km, povprečni naklon pa znaša 5,4 %. Kolesarji so se povzpeli na 1254 metrov nadmorske višine. Vrh pa je bil po 132 prevoženih kilometrih.

Po dobrih treh urah dirkanja je povprečna hitrost znašala 42 km/h. Dirkanje pa je bilo tako intenzivno, da se je tudi v ozadju skupina z najboljšimi povsem razbila. V ospredju so ubežniki nadaljevali v hitrem ritmu, v ozadju pa samo še najmočnejši. To so bili Andrew Talansky, Dan Martin, Tejay van Garderen, Romain Bardet in Christopher Froome. Ubežniki so si hitro privozili več kot tri minute prednost in postalo je jasno, da jih bo skupina z vodilnim Američanom težko ujela.

Razlika se je še povečevala, potem pa so se v ozadju nekatere skupinice združile in ritem so pričeli narekovali člani Ag2r in BMC. Sledil je še neverjetno razgiban teren in 20 km pred ciljem je napadel Simon Yates, v ozadju pa pravega organiziranega lova nismo več videli. Slabih pet km pred ciljem je v spustu padel Bardet. Med ubežniki sta najprej popustila Tony Martin in Tony Gallopin. Sledil je napad Nibalija in hitro sta zaostala tudi Costa in Valverde. A Costa je vztrajal v svojem ritmu in na zaključnem vzponu tretje kategorije je Nibalija uspel ujeti vsega 300 metrov pred ciljem.

Costa ni dolgo čakal in je takoj napadel za zasluženo zmago. Nibali je bil durgi, Valverde tretji. Prvi izmed zasledovalne skupine je bil Simon Yates, ki je izgubil minuto in 24 sekund. Froome je bil z dobrima dvema minutama zaostanka deveti. Do danes vodilni van Garderen pa 11. Vodstvo je zdaj prevzel Vincenzo Nibali. drugi je Rui Costa, tretji pa Alejandro Valverde. Van Garderen je padel na peto mesto. Kristijan Koren je bil 80., Luka Mezgec pa je odstopil.

Criterium du Dauphine
1. Rui Costa (Por) Lampre-Merida 4:29:23
2. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:05
3. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 0:38
4. Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 0:39
5. Simon Yates (VB) Orica GreenEdge 1:24
6. Daniel Martin (Irs) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 1:46
7. John Gadret (Fra) Movistar Team 1:48
8. Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal 1:59
9. Christopher Froome (VB) Team Sky 2:12
10. Benat Intxausti (Špa) Movistar Team
11. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 2:14
12. Robert Kišerlovski (Hrv) Tinkoff-Saxo 2:25
13. Wilco Kelderman (Niz) Team LottoNL-Jumbo 2:31
14. Andrew Talansky (ZDA) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team
15. Rafael Valls Ferri (Špa) Lampre-Merida
16. Joaquim Rodriguez (Špa) Team Katjuša
17. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 2:42
18. David De La Cruz (Špa) Etixx - Quick-Step 2:55
19. Arnaud Courteille (Fra) FDJ.fr 3:09
20. Jonathan Castroviejo (Špa) Movistar Team

Criterium du Dauphine, skupni vrstni red
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 22:34:17
2. Rui Costa (Por) Lampre-Merida 0:29
3. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 0:30
4. Simon Yates (VB) Orica GreenEdge 0:35
5. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:42
6. Benat Intxausti (Špa) Movistar Team 0:57
7. Christopher Froome (VB) Team Sky 1:21
8. Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 1:29
9. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 1:30
10. Daniel Martin (Irl) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team
11. Andrew Talansky (ZDA) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 2:07
12. Rafael Valls Ferri (Špa) Lampre-Merida 2:42
13. Joaquim Rodriguez (Špa) Team Katjuša 2:45
14. Wilco Kelderman (Niz) Team LottoNL-Jumbo 3:05
15. David De La Cruz (Špa) Etixx - Quick-Step 3:13
16. Robert Kišerlovski (Hrv) Tinkoff-Saxo 3:28
17. Bart De Clercq (Bel) Lotto Soudal 3:59
18. Daniel Navarro (Špa) Cofidis, Solutions Credits 5:44
19. John Gadret (Fra) Movistar Team 5:48
20. Ruben Plaza Molina (Špa) Lampre-Merida 6:56

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ