Marko Kump peti v Omanu, V Španiji se nadaljuje troboj velikih

Marko Kump peti v Omanu, V Španiji se nadaljuje troboj velikih
17.02.2017 AVTOR: D. Z.
Alejandro Valverde je prevzel vodstvo v skupnem seštevku na dirki Ruta del Sol. V Omanu je Marko Kump zasedel peto mesto.

DIRKA PO OMANU
Na dirki po Omanu so kolesarji opravili s četrto etapo. Ta sicer ni bila povsem sprinterska, vseeno pa so mnogi hitri kolesarji prestali vzpone v ospredju.

Etapa je bila dolga 118 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Najprej dva na poti do zaključnih krogov. Potem pa so sledili še trije krogi čez Bousher Al Amerat. Dvakrat so organizatorji ta klanec označili za gorski cilj, enkrat pa so tam podelili bonifikacijske sekunde. Že takoj po startu je prišlo do napadov in kmalu se je v ospredju izoblikovala skupina devetih kolesarjev.

To skupino so sestavljali: Tanel Kangert (Astana), Axel Domont (AG2R), Stefan Küng (BMC), Anass Ait El Abdia (UAE Abu Dhabi), Bob Jungels (Quick-Step Floors), Stefan Denifl (Aqua Blue Sport), Mike Teunissen (Sunweb), Fabien Douby (Wanty-Groupe Gobert) in Daniel Eaton (UnitedHealthcare). Na zadnjem vzponu je ubežnike napadel Kung, medtem ko je prišlo tudi v glavnini do velike selekcije, saj so najboljši močno pospešili.

Na vzponu je napadel tudi Romain Bardet. Na vrh je v ospredju prišla skupinica 15 kolesarjev, tudi vodilni v skupnem seštevku Ben Hermans, pa Bardet, Aru, Fuglsang, Frank, Costa … Na spustu so sledili novi napadi, kljub temu pa je vodilno skupinico pred ciljem uspela ujeti nekoliko večja skupina z nekaterimi sprinterji. Sledil je sprint in Alexander Kristoff se je lahko veselil nove zmage na tej dirki.

Drugi je bil Sonny Colbrelli, tretji pa Greg Van Avermaet. Odlično se je v tem sprintu znašel Marko Kump, ki je zasedel peto mesto. Pred njim je bil še Nathan Haas. Grega Bole je bil 52., Borut Božič pa 101. V skupnem seštevku pred najtežjo etapo ni prišlo do sprememb. Še naprej vodi Ben Hermans, ki ima pet sekund prednosti pred Ruijem Costo in 13 pred Jakobom Fuglsangom.

RUTA DEL SOL
Podobno kot na dirki po Algarveju so imeli tudi na dirki Ruta del Sol, tudi tu govorimo o dirki ekstra kategorije, posamični kronometer.

Lucena je gostila start, cilj pa je bil v Cordobi. Kronometer je bil dolg 12 kilometrov. Z vožnjo na čas je najhitreje opravil Belgijec v moštvu LottoNL Jumbo Victor Campenaerts, ki je progo premagal v 14 minutah in 55 sekundah. Povprečna hitrost je znašala 48,23 km/h. Zgolj sekundo počasnejši je bil Alejandro Valverde, ki je na začetku sezone očitno odlično pripravljen.

Tretji čas je postavil Alberto Contador, ki je izgubil sedem sekund, četrti pa je bil včerajšnji zmagovalec Thibaut Pinot. Na dirki nastopata tudi dva Slovenca. Kristijan Koren je bil 31., Domen Novak pa 81. V skupnem seštevku je zdaj vodstvo spet prevzel Valverde, po včerajšnji etapi vodilni Contador pa za njim zaostaja zgolj za sekundo. Pinot je s šestimi sekundami zaostanka tretji. Sledijo Poels, Rosa, Landa, Reichenbach, Uran, Cink …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ