Marko Kump za konec 8. v Omanu, Alejandro Valverde ruši rekorde

Marko Kump za konec 8. v Omanu, Alejandro Valverde ruši rekorde
21.02.2016 AVTOR: D. Z.
Dirko po Omanu je dobil Vincenzo Nibali. Jani Brajkovič 18. Zadnjo etapo je dobil Alexander Kristoff, medtem ko je bil v tem sprintu Marko Kump 8. Alejando Valverde po izjemni predstavi do rekorda.

DIRKA PO OMANU
Sedma dirka po Omanu – gre za dirko ekstra kategorije – se je končala s šesto etapo. Ta je bila nekoliko lažja kot prejšnje. Dolga je bila 130,5 km, končala pa se je v Matrah Corniche. Kolesarji so morali premagati tudi dva kataegorizirana vzpona, na katerih pa do večje selekcije ni prišlo. V rdeči majici vodilnega v skupnem seštevku je vozil Vincenzo Nibali in njegova Astana je imel vse pod nadzorom.

Tako smo lahko pričakovali samo še sprint glavnine. Na dirki nastopajo tudi trije Slovenci. Jani Brajkovič, Marko Kump in Luka Pibernik. Glavnina je na koncu razpadla na dva dela. V sprintu pa je bil prepričljivo najboljši Alexander Kristoff, ki tokrat v sprintih ni imel prave konkurence. Tokrat sta se kolesarji Katjuše najbolj približala Zico Waeytens in Soren Kragh Andersen. Oba sta člana Giant Alpecina.

V tem sprintu se je dobro znašel tudi Marko Kump, ki je zasedel osmo mesto. Jani Brajkovič in Luka Pibernik sta se na cilj pripeljala v skupini, ki je zaostala za 15 sekund. Brajkovič je bil 49., Pibernik pa 60. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Končne zmage se je veselil Vincenzo Nibali, ki je po več kot 22 urah dirkanja za 15 sekund ugnal Romaina Bardeta. Jakob Fuglsang je z zaostankom 24 sekund zasedel tretje mesto.

Sledijo Tom Dumoulin, Rui Costa, Edvald Boasson Hagen, Brendan Canty, Domenico Pozzovivo, Merhawi Kudus, Gianluca Brambilla. Jani Brajkovič je dirko končal na 18. mestu. Za zmagovalcem je zaostal za tri minute in 33 sekund. Luka Pibernik je bil 40., Marko Kump pa 110.

RUTA DEL SOL

Na dirki Ruta del Sol v Andaluziji je bila po pričakovanju odločilna prav zadnja, peta etapa. San Roque je gostil start 171 km dolge preizkušnje, ki se je končala na vrhu vzpona Penas Blancas. Majico vodilnega v skupnem seštevku je v tej etapi nosil zmagovalec kronometra Tejay Van Garderen in zdelo se je, da je Američan zelo močan. Potem, ko smo lani na tej dirki lahko uživali v dvoboju Froome/Contador, pa smo tokrat lahko uživali v izjemni predstavi Alejandra Valverdeja.

Španec je pred etapo za Van Gardernom zaostajal za 22 sekund, kolesarje je čakalo pet kategoriziranih vzponov. Kolesarji Movistarja pa so imeli vseskozi pobudo. Potem pa zadnji, dobrih deset kilometrov dolg vzpon. Sledili so številni napadi, tudi Mikel Nieve in Wout Poels. Sedem kilometrov do cilja pa je Valverde sprožil odločilni napad. V vsega enem kilometru si je privozil 15 sekund naskoka, medtem ko se je Van Garderen zanašal na pomočnika Brenta Bookwaterja.

A to ni bilo dovolj in Valverde si je kmalu privozil že pol minute naskoka. Tri kilometre pred ciljem se je v lov za njim in v branjenju majice podal kar Van Garderen sam, sledila pa sta mu lahko samo še Bauke Mollema in Rafal Majka. Valverde pa je vztrajal in na koncu sploh ni dvignil rok v znak zmagoslavja. Mollema je bil s 36 sekundami zaostanka drugi, tretji je bil Rafal Majka, ki je izgubil še dodatnih šest sekund. Van Garderen pa je zaostal za 48 sekund. Sledili so Kreuziger, Navarro, Kelderman, Anton, Nieve in Mate.

V skupnem seštevku se je zmage spet razveselil Alejandro Vavlerde. To je že njegova četrta zmaga na tej dirki, kar je vsekakor rekord. Van Garderen je na koncu zaostal za 26 sekund. Mollema pa je bil na tretjem mestu z zaostankom 52 sekund. Edini, ki je zaostal še za manj kot minuto (56 sekund) je bil četrti Wilco Kelderman. Sledijo še Majka, Kreuziger, Poels, Bookwalter, Navarro in Nieve.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ