Marko Polanc: Pogačar je vsestranski kolesar

Marko Polanc: Pogačar je vsestranski kolesar
18.06.2017 AVTOR: D. Z.
Trener Marko Polanc o sobotnem slovenskem junaku na Rogli Tadeju Pogačarju: "Je pravi za etapne dirke."

Tadej Pogačar je z izjemno vožnjo na Roglo rešil slovensko čast na dirki po Sloveniji. Govorimo o komaj 18-letnem kolesarju Roga Ljubljane, ki je nase opozoril že pri mladincih.

Lani je nenazadnje dobil prestižno dirko po Lunigiani in bil tudi tretji na evropskem prvenstvu. Celotna reprezentanca pa je blestela. Gre za eno izmed najbolj nadarjenih generacij, ki smo jih kdajkoli imeli. Pogačar, Primožič, Jerman, Horvat … Pri ljubljanski ekipi sta Pogačar in Jerman še dodatno okrepila že tako mlado ekipo. Zato ni čudno, da je trener Marko Polanc poudaril, da je ta uspeh Pogačarja kot zmaga, vsaj glede na povprečno starost ekipe.

Zdaj imate v ekipi Rog Ljubljana spet izjemno nadarjeno generacijo, ki jo očitno vodita Žiga Jerman in Tadej Pogačar.
Vsake toliko časa pride na površje kakšen pravi talent. Nam kar v redu uspeva z vzgojo in vsem. Jasno je, da morajo biti tudi fantje pravi, če hočemo dosegati dobre rezultate. Imeti moraš dovolj izbire in prave ljudi, ki delajo z mladimi kolesarji.

Več časa se že govori o njem?
Že v mlajših kategorijah je uspešno nastopal. Bil je tretji na mladinskem evropkem prvenstvu. Dobil je eno izmed najtežjih etapnih dirk za mladince po Lunigiani, kjer zmagujejo sami pravi kolesarji, tisti, ki so potem dobri tudi v prihodnosti. To ti pove, da imamo pravega kolesarja, ki se razvija v pravo smer. Moramo pa po stopnicah naprej. Najprej mora narediti šolo, maturo. Potem pa še izostrit zadeve.

Kakšen kolesar pa je Tadej Pogačar?
Je vsestranski kolesar, saj lahko sprinta v manjših skupinah. Dobro se znajde tudi na kronometru. Lahko bi rekel, da je vsestranski in tako pravi za etapne dirke.

Kaj pa je bilo to danes?
To je bil klančerski izpit, ki ga je dobro, odlično opravil. Bil je med samimi mojstri, profesionalci. Vedeti moramo, da je imel maturo in ni tako prost kot ostali tekmovalci.

V preteklosti so v tujino iz vašega kluba odšli številni kolesarji. Nazadnje Jan Polanc in Luka Pibernik. Vprašanje je zato jasno. Kdaj ga boste izgubili?
To je vprašanje časa. Bomo videli. O tem ne bomo zdaj še nič govorili. Upam, da bo čim dlje tukaj. Vsaj toliko, da bo naredil tisti zrelostni izpit in morda tudi z nami dobil dirko po Sloveniji.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ