Martin Hvastija izbral kolesarje za Tour mladih

Martin Hvastija izbral kolesarje za Tour mladih
19.08.2015 AVTOR: D. Z.
V soboto, 22. avgusta se začne dirka po Španiji, v senci te pa tudi Tour de l'Avenir. Etapna dirka za mlajše člane, na kateri bo tudi slovenski reprezentanti.

Letos bo na sporedu že 52. dirka Tour de l'Avenir. Organizira jo agencija ASO, torej agencija, ki organizira tudi Tour de France. To dirko je pred leti dobil tudi Nairo Quintana, ki zdaj blesti med profesionalnimi kolesarji. Če omenimo še nekatere kolesarje, ki so tu zmagali … Warren Barguil, Esteban Chaves, Jan Bakelants, Bauke Mollema, Denis Menčov, Miguel Indurain, Laurent Fignon, Greg LeMond, Joop Zoetemelk, Felice Gimondi …

Prvi zmagovalec je leta 1961 postal Guido De Rosso. Lani je dirko dobil Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki letos že uspešno nastopa za kazahstansko Astano. Dirka je od uvedbe Pokala narodov namenjena samo še mlajšim članom, ki tako dobijo priložnost za dokazovanje na prelazih, ki jih potem vidimo na dirki po Franciji. Prav vsako leto v traso uvrstijo nekatere znamenite francoske vzpone. Tudi letos bo tako.

Dirka se bo začela s 3,5 km dolgim prologom v mestu Tonnerre. Ta ne bo ravninski. Prvi del bo vseskozi potekal v klanec, v drugem delu pa se bodo kolesarji spuščali. Sledile bodo tri bolj ali manj sprinterske etape, četrta bo razgibana v samem zaključku, saj bodo morali kolesarji tik pred spustom v cilj v Cluses premagati vzpon druge kategorije. Peta etapa pa bo že prava gorska s štirimi kategoriziranimi vzponi.

Najprej vzpon druge kategorije na Col des Saisies. Potem pa še trije klanci prve kategorije. Najprej Col du Pre in bolj poznani Cormet de Roseland. Sledil bo dolg spust in še ciljni vzpon na La Rosiere Montvalezan. Etapa bo dolga 103 kilometre. Že naslednji dan se bodo kolesarji spet vzpenjali. Etapa se bo začela v Bourg Saint Mauriceu in se po 126 kilometrih končala v za Tour de France zelo pogosto obiskanem mestu Saint Michel de Maurienne.

Kolesarji bodo po slabih 60 kilometrih prišli na vrh znamenitega vzpona ekstra kategorije Col de la Madeleine. Tik pred deset kilometrov dolgim spustom v cilj bo še vrh vzpona prve kategorije na Col de Beau Plan. Tudi zadnja sedma etapa bo nadvse zahtevna. Kolesarji bodo morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Tri prve in enega tretje kategorije. Najprej Col du Mollard, potem pa še Col de la Croix de Fer.

Po dolgem spustu bo vzpon na Lacets de Montvernier in potem še zaključnih 9,5 km vzpona do cilja na Les Bottieres Les Sybellesu. In koga bo v Francijo letos popeljal Martin Hvastija? Najprej omenimo tri kolesarje Radenske. To so Marko Pavlič, Rok Korošec in Žiga Ručigaj. Potem sta tu še dva predstavnika Adrie Mobila Domen Novak in David Per. Sava bo tokrat prispevala enega kolesarja, pričakovano bo to Gašper Katrašnik, ki se je izkazal že na evropskem prvenstvu.

Predstavitev trase dirke Tour de l'Avenir 2015
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ