Martin Hvastija o državnem prvenstvu: Retro dirka za razmišljanje

Martin Hvastija o državnem prvenstvu: Retro dirka za razmišljanje
22.06.2023 AVTOR: DZ, foto: Gorazd Kavčič

Kolesarska zveza je včeraj izpeljala novinarsko novinarsko konferenco, na kateri je govoril tudi Martin Hvastija. Seveda predvsem o prihajajoči cestni dirki na državnem prvenstvu.

O zahtevnosti cestne dirke
V sodelovanju s KK Bled in KK Gorje Kolesarska zveza na nek način vrača prvenstva na Gorenjsko, kjer so sicer že bila, a morda ne v isti sezoni. Obe trasi sta poznani. Cestna preizkušnja je imela leta 2019 sicer nekoliko lažji zaključek čez Lesce. Zdaj pa gre po že omenjeni špici po Kolodvorski ulici v nasprotno smer proti središču Radovljice. Cilj je drugje, kot takrat. Zelo zanimiv ambient. Trasa je težja in zato bolj nepredvidljiva. Če se samo nekoliko ozrem proti tisti izvedbi iz leta 2019, ki je bila še predkoronska, ko nismo vedeli, kaj nas čaka. Bahrain je bil takrat v veliki premoči in Domen Novak je osvojil to dirko tudi zaradi taktičnih prednosti. Letos so moči bolj izenačene, zato nas čaka zanimiva dirka.

O kolesarjih iz svetovne serije
Po dva močna kolesarja v najmočnejših ekipah. Na žalost iz znanih razlogov ni nobenega iz Jumbo Visme. Tratnik je še sredi okrevanja, Primož ima drugačne načrte. Škoda, ker potem bi imeli 2 na 2 na 2. Tako pa imamo samo dva proti dvema in vsi proti slovenskim ekipam. Tu je še Luka Mezgec, ki pa je vedno sam. Čaka nas zagotovo zanimiva dirka. Ekipe so izenačene in na koncu bo zmagal zelo, zelo dober kolesar.



O dogovorih in iskanju "prijateljev"
Tu je potrebno delati koalicije in sprejemati kompromise. Tako pač je. 160 kilometrov je dovolj, da se dirke ne more nadzorovati. Pogačar bi bil v prednosti, če bi imel še Jana Polanca, ki pa je moral zaradi zdravstvenih težav na žalost zaključiti kariero. Dejansko ne more nadzirati dirke samo z enim pomočnikom. Tako kot tega ne more Matej Mohorič z Matevžem Govekarjem. Na nek način gre za nekakšno loterijo, saj se lahko dirka odloči kjerkoli. Dejansko bo šlo za nenadzorovano dirko, na koncu pa vseeno zmagajo dobri kolesarji. Koalicije bodo in izvirajo iz nekega okolja. Tudi Kristijan Koren je lani zmagal, ker ima prijatelje in ker je fejst fant. Dirka je nepredvidljiva.

"Ko sem bil v Liquigasu državnega prvenstva nisem smel dobiti, zdaj pa je čisto drugačno razmišljanje. Zagotovo se išče priložnost. Tudi sam sem že pomagal nekomu, ki je potem zmagal, sam pa sem bil sam. Zagotovo bo v soboto zvečer ali nedeljo zjutraj priletel kakšen SMS glede dogovorov."
KRISTIJAN KOREN, aktualni državni prvak


O (ne)uporabi radijskih postaj
Mednarodna kolesarska zveza ima zelo dvoumna pravila in dopušča različne interpretacije tega pravilnika. Torej, nekatere države jih uporabljajo, druge ne. Mi smo jih prav po državnem prvenstvu v Radovljici 2019 uvedli za kategorijo Elite in U23. To pa zaradi pritožb glede varnosti in nenadzorovanega poteka dirke. Letos smo jih ukinili. Odbor za cestno kolesarstvo, ki odloča o tem se je odločil, da jih ukinemo, tako da bo dirka še bolj nepredvidljiva. Mnenja so tukaj deljena. Kolesarji se bodo morali znajti brez. Res pa je, da gre tu za vsaj med profesionalci maloštevilne ekipe. Več je kolesarjev znotraj slovenskih ekip. Na nek način bo to retro dirka, na kateri bo treba spet malo bolj razmišljati. Ne dvomim, da tisti najboljši to znajo.



O kolesarjih, ki bodo na startu
Državna prvenstva na nek način aktivirajo vse, ki imajo interes dirkati na najvišji ravni. Tukaj nobena prisila ne pomaga. Vemo, da smo imeli v preteklosti že težave s tem, ko eden izmed vrhunskih slovenskih kolesarjev ni želel priti na državno prvenstvo. Nekatere države imajo celo sankcije in posledično na primer težave z uvrstitvijo v reprezentančno ekipo. Ampak, glede na to, kako malo imamo vrhunskih kolesarjev, je prav, da se sami odločijo, kje bodo v sezoni nastopali in jih pri tem nikakor ne želimo v nič prisiliti. To je pač stvar individualne odločitve.



O zanimivi odločitvi iz leta 2008 in lekciji, kaj lahko prinese nepredvidljivo državno prvenstvo
Leta 2008 sem kot selektor vnaprej določil tri potnike na olimpijske igre. Tadej Valjavec kot najboljši slovenski kolesar, vzhajajoča zvezda Simon Špilak, ki je bil tisto leto skoraj tretji na dirki po Flandriji, in Jure Golčer, ker je bila trasa za hribolazce, saj smo šli štirikrat na Kitajski zid. Trije so bili znani in kliče me Bogdan Fink, ki mi je rekel, da so našli super, težko traso za državno prvenstvo v Mirni Peči. Šel sem pogledati in Bogdan je rekel, da je to tako težka trasa, da bi lahko šel zmagovalec državnega prvenstva - če pač ni eden izmed trojice že določenih - kot četrti potnik na olimpijske igre. To smo objavili, vsi so tudi vedeli. Beg je šel od starta in na koncu je zmagal v narekovajih sprinter Borut Božič. Seveda sem ga vzel, čeprav je bilo jasno, da tam nima kaj iskati, ampak, dogovor je dogovor. Držali smo se ga. Šel je v beg od starta in veliko naredil. Nikoli ga niso ujeli. Takrat se je prvič zgodilo, da se je dirka odločila takoj od starta. To se zdaj dogaja že 15 let. Od takrat naprej takih obljub ne dajemo več.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ