Martin Lavrič: Prek trenažerja do priprav v Cape Townu in pogodbe

Martin Lavrič: Prek trenažerja do priprav v Cape Townu in pogodbe
30.11.2018 AVTOR: DZ

"Z veseljem odhajam. Je pa res, da je bil Matjaž Zevnik lani edini, ki me je bil pripravljen vzeti v klub. Če ne bi bilo njega, najbrž sploh ne bi nadaljeval kariere. Zelo sem mu hvaležen."

Martin Lavrič je slovenski kolesar, ki je nadvse zaznamoval zadnje dni. Kot smo že pisali, je zmagal na posebnem tekmovanju Zwift Academy. Bil je najboljši med kar 30 tisoč prijavljenimi kolesarji. Njegov prvi cilj je bil osvojitev trenažerja, ki ga je prejelo najboljših deset. “Že lani sem se prijavil, a so mi odgovorili, da bi lahko bil eden izmed izbrancev za polfinale, vendar pa smo morali v formularju izpolniti, za katero ekipo vozimo. Jaz sem bil član kontinentalne ekipe. Taki kolesarji pa odpadejo, ker si lahko izbran samo kot kolesar amaterske ekipe. Letos sem bil član KK Kranj in sem vedel, da imam priložnost priti do trenažerja.”

“Z najnovejšimi trenažerji je razlika vedno manjša, vendar pa je vseeno cesta cesta in tam se delajo kolesarji. Tour še nihče ni dobil s trenažerjem.”


Za kaj takega pa se je moral najprej izkazati prek aplikacije Zwift in trenažerja: “Vse skupaj poteka na trenažerju, ki ga povežeš z računalnikom. Opraviti moraš določene treninge, ki so jih pripravili trenerji Dimension Date. Pa še dve dirki in dve skupinski vožnji. Potem se začne izbiranje za polfinale. Imel sem srečo, ali pa sem bil dovolj dober, da so me izbrali v polfinale.” Trenažer je bil tako njegov. Ko ga je prejel, je izpolnil cilj in z nasmehom priznal: “Vse, kar se je zgodilo potem, je bilo sanjsko.” Sledila je bitka za uvrstitev med najboljše tri: “V polfinalu smo imeli še štiri vožnje na trenažerju in tri zunaj, kjer smo še enkrat morali pokazati največ, kar smo lahko. Potem smo spet čakali, kdo bo izbranec za finale.” V polfinalu je že uporabljal nov “pametni” trenažer elite, ki pa ga ni bil vajen: “Zato sem bil že kar v dvomih, da mi bo uspelo. Potem sem dobil pošto, da sem izbran v finale. Takrat je ravno brat prišel iz službe in me je našel pred računalnikom, da sem samo strmel noter in nisem vedel, kaj naj rečem ali naredim. Dejansko nisem verjel, da bi lahko bil glede na treninge izbran. Očitno sem zunaj pokazal dovolj in so trenažer malce spregledali.”

"Že to, da bom dirkal za mlado ekipo je velik plus. To je velika priložnost za mladega kolesarja, da se potem lahko pridruži članski."


Sledila je pot v Cape Town. Samo tri kolesarje so povabili na priprave moštva Dimension Data. Tam so spoznali zvezdnike, kot je Mark Cavendish, obenem pa so se morali spet izkazati. V ekipi so imeli na voljo zgolj eno prosto mesto. “V Cape Townu so trenerji Dimension Data želeli videti, da smo dejansko sposobni tega, kar smo pokazali na trenažerju. Veliko je bilo treninga na cesti, nekaj na trenažerjih. Še enkrat smo morali pokazati, da smo sposobni tistega, kar smo pokazali prej.” Od prvega dne v Cape Townu je bila izkušnja nekaj posebnega, je priznal Lavrič: “Noro. Že prvi dan, ko sem prišel na zajtrk, so bili tam vsi profiji. Pa Cadel Evans kot predstavnik BMC. Mislil sem, da se bom nekje usedel in me ne bodo opazili, vendar pa so vsi vedeli, kdo smo trije izbranci. Kar sami so nas povabili k mizi in vsi so z zanimanjem spraševali, s kje sem, kaj sem moral narediti, da sem prišel do sem. Že prvi dan je bilo zanimivo. Res nora izkušnja.” Sledilo je dokazovanje na cesti in tudi na trenažerjih. Tudi v Cape Townu pa s predstavo na trenažerju Lavrič ni bil posebej zadovoljen:

“Bolj zaradi neznanja, ker takega trenažerja nisem znal upravljati. Po tistem dnevu sem mislil, da je vsega konec, vendar pa so bili očitno vsi ostali testi, tudi vožnja na cesti, dovolj dobri, da so lahko na eno oko zamižali za tisto dirko in sem lahko postal zmagovalec. Že pred našim prihodom so vedeli, česa smo sposobni, saj so dva meseca zbirali naše podatke. Zdi se mi, da sem imel pred Novozelandcem to prednost, da bom sam še dve leti v kategoriji do 23 let, on bi jo pa že po naslednji sezoni zapustil.” Seveda Lavrič kar ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. Zdaj ima pogodbo z mlado ekipo Dimension Data. Finančno sicer ni nič posebnega, predstavlja pa ta pogodba veliko odskočno desko: “Že to, da bom dirkal za mlado ekipo je velik plus. To je velika priložnost za mladega kolesarja, da se potem lahko pridruži članski. Če te tam opazijo, ko si na treningu, pa vidijo tvoj odnos, te vidijo bolj kot celotnega kolesarja. Že to je nek dejavnik, ki lahko pripomore h prestopu.” Seveda pa se Lavrič zaveda, da je trening na trenažerju ena stvar, povsem nekaj drugega pa je dirkanje na cesti. Drugačno okolje, ogromno nepredvidljivih stvari, prerivanje, več je spreminjanja ritma …

“Z najnovejšimi trenažerji je razlika vedno manjša, vendar pa je vseeno cesta cesta in tam se delajo kolesarji. Tour še nihče ni dobil s trenažerjem.” Je pa to lepa priložnost, obenem bo imel zagotovo ogromno podporo tudi pri Zwiftu, saj si sponzor želi, da bi zmagovalcu Zwiftove akademija uspelo priti med elito. S tem bi se vložek seveda povrnil. Lavrič zdaj odhaja v tujino. Živel v v mestu Lucca v Italiji, kjer ima mlada ekipa svoj dom. Tik pred sezono bo tako zapustil kranjski klub, ki mu je ponudil zatočišče, potem ko pred sezono 2018 ekipe ni mogel najti:

"Z veseljem odhajam. Je pa res, da je bil Matjaž Zevnik lani edini, ki me je bil pripravljen vzeti v klub. Če ne bi bilo njega, najbrž sploh ne bi nadaljeval kariere. Zelo sem mu hvaležen."


“Z veseljem odhajam. Je pa res, da je bil Matjaž Zevnik lani edini, ki me je bil pripravljen vzeti v klub. Če ne bi bilo njega, najbrž sploh ne bi nadaljeval kariere. Zelo sem mu hvaležen. Za mano je lepo leto v Kranju. Vseeno pa. Dimension Data. To je drugi svet, in upam da bom tudi tam uspešen.” Zdaj je že znano, da bo Lavrič uporabljal kolo znamke BMC - Cervelo se namreč seli v moštvo Sunweb - z dresi pa bo ekipo zalagal Assos. Ker pa smo že omenili Zevnika in KK Kranj. Tam ostajata tudi najbolj izpostavljena Nik Čemažar in Jaka Primožič. S člansko ekipo pa bo z nasveti sodeloval tudi nekdanji profesionalni kolesar Tadej Valjavec.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ