Masters: Marko Baloh v Švici najboljši

Masters: Marko Baloh v Švici najboljši
20.08.2018 AVTOR: DZ, foto: Irma Baloh

Marko Baloh je že desetič nastopil na ekstremni dirki okoli Švice. Na znamenitem Tortouru je bil najboljši v kategoriji Masters, skupno pa četrti.

V prejšnjih nastopih je Marko zmagal na prvi dirki leta 2009 in bil dvakrat drugi (2010 in 2014) v posamični konkurenci. Lani je bil na krajši preizkušnji Tortour Challenge ravno tako najboljši. Nekaj nastopov pa je posvetil dirkanju v ekipi dobrodelne organizacije Laureus, ki finančno podpira mlade športnike. Tortour je drugo ime za Dirko okoli Švice, ki je v najtežji izvedbi dolg 1.001 km in ima 13.000 m višinske razlike.

Na startu je bilo skupno več kot 500 tekmovalcev, v posamični in ekipni konkurenci, med njimi tudi aktivni in bivši profesionalni kolesarji. Poseben gost letos je bil petkratni zmagovalec dirke Tour de France, Miguel Indurain. Letošnja trasa pa je bila nadvse podobna tisti iz leta 2009, ki jo je Baloh tudi dobil. V absolutni konkurenci je bil najmočnejši Ralph Disseviscourt, Baloh pa je bil napet boj za zmago v kategoriji Masters, saj je bil tik za njim Johann Eisenbraun. Baloh je bil na koncu vendarle prepričljivo boljši. Progo je premagal v 38 urah in 43 minutah, njegova povprečna hitrost pa je znašala 26,4 km/h. Dovolj za četrto mesto v absolutni konkurenci. V tej konkurenci je Diseviscourt progo premagal v 35 urah in 35 minutah. Pol ure počasnejši je bil Simon Ruff. Tretji je bil Urs Zimermann.

"Predvsem sem si želel primerjati občutke in svoj čas z nastopom na prvem Tortouru leta 2009. No, dobra novica je, da sem pri 50+ letih še vedno sposoben dirkati tudi z mladimi, slaba pa ta, da me vse večkrat nekaj teh mladih prehiti. Šalo na stran, povprečna hitrost je bila sicer nekaj nižja kot leta 2009, ampak trasa je bila neprimerno težja, s štirimi 20-25% klanci dodanimi pred zadnjo etapo dirke. Z nastopom sem zelo zadovoljen, zagotovo se bom na Tortour še kdaj vrnil. Zmaga mi veliko pomeni in je dobra popotnica za konec sezone, ko me čaka še nastop in branitev naslova svetovnega prvaka v 24-urnem kronometru," je dejal Baloh.


Tortour, rezultati
Masters
1. Marko Baloh (Slovenija) 38h 43min
2. Johann Eisenbraun (Avstrija) 39h 13min
3. Peter Trachsel (Švica) 49h 03min


Absolutna konkurenca
1. Ralph Diseviscourt (Luksemburg) 35h 35min
2. Simon Ruff (Švica) 36h 05min
3. Urs Zimermann (Švica) 38h 22min
4. Marko Baloh (Slovenija) 38h 43min

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ