Matej Drinovec: Vse je bolj strokovno

Matej Drinovec: Vse je bolj strokovno
12.02.2016 AVTOR: D. Z.
"Se že prav veselim prve tekme. Videl bom, kakšen je svet kolesarstva," je pred začetkom sezone priznal Matej Drinovec.
O Rogliču: Jaz sem jaz, on je on
Pred leti še nordijski kombinatorec – v pripravljalnem obdobju pozimi še vedno navdušen nad tem športom – lani aktiven in tudi zelo uspešen na rekreativnih dirkah, letos pa že v dresu Adrie Mobila. Matej Drinovec je hitro prišel med profesionalne kolesarje. Podobno pot je dobesedno preletel nekdanji skakalec, zdaj pa član moštva LottoNL Jumbo Primož Roglič.

A Drinovec pravi, da se s tem, da je Rogliča nekako nadomestil v novomeškem moštvu ne obremenjuje. »Imava nekakšno skupno, podobno preteklost. Najini zgodbi pa bosta drugačni. Zaradi tega ne čutim pritiska. Niti se z njim ne bi primerjal. Resda sem sam kombinatorec. Ampak, on je on, jaz sem pa jaz. Zelo sem vesel, da mu je uspelo in upam, da bom tudi sam uspešen, « je bil jasen Matej Drinovec. Želi namreč stopati po svoji poti, ki ga je prek rekreativnega oziroma amaterskega kolesarstva pripeljala v Adrio Mobil.

Vse je bolj strokovno

Zdaj so se številne stvari spremenile: »Lani sem bil prvič na kolesu šele konec marca, letos pa imam, če štejem po kolesarsko, od prvega novembra že okrog štiri tisoč kilometrov. Pri treningu mi pomaga Miran Kavaš. Na začetku sem imel še veliko teka na smučeh, za zabavo sem se udeležil tudi državnega prvenstva v nordijski kombinaciji. Če primerjam z lanskim letom. Lani sem se vozil, ko mi je to ustrezalo in tako kot sem sam želel. Ob vikendih pa sem šel na te krajše rekreativne dirke. Zdaj imam merilec moči, vse je bolj strokovno. Od intervalov do same moči na kolesu. Zaenkrat gre vse po načrtih, tudi z zdravjem nisem imel težav. Seveda pa bodo tekme pokazale, če gre vse v pravo smer. «

Priložnost za dokazovanje bo dobil že v nedeljo, na njegovi prvi dirki v dresu kontinentalne ekipe Adria Mobil. Ta bo v Poreču: »Zdaj se že prav veselim prve dirke. Trenirali smo, dvakrat smo bili na pripravah. Videl bom, kakšen je svet kolesarstva. Pričakovanj nimam, upam da bom izpolnil naloge ekipe. Čim več se želim naučiti, predvsem pa upam, da ne bom že na prvih dirkah padel. Najprej želim ostati cel. « Tudi zato, ker ga čaka naporno obdobje od marca do konca junija. Med drugim naj bi nastopil na dirki Coppi e Bartali, dirki po Hrvaški, dirki po Sloveniji, pa tudi na dirki po Avstriji.

Tu so enormne hitrosti

Seveda smo ga prosili, če opiše glavne razlike med amaterskim in profesionalnim kolesarstvom. Tistih največjih razlik sicer še ni občutil, pa vendarle jih je našel nekaj: »Razlika se občuti. Tudi na pripravah sem ugotovil, da so tu enormne hitrosti. Vzponi niti niso problem, ker se na vzpone tudi pri rekreaciji hitro pelje. Največja razlika se naredi ob vožnji rahlo navzdol. Prej sem uporabljal compact gonilko, zdaj pa imam kar 53/11. Razlike so. Tega ne moremo enačiti, ampak tu ne mislim poniževati rekreativnega kolesarstva, ki je pri nas na zares zelo visoki ravni. Res. Če primerjam z nordijsko kombinacijo, sem bil lani, ko sem prišel v kolesarstvo, kar presenečen, kako resno amaterji jemljejo kolesarstvo. Od ogrevanja do tekmovanja. Zato zdaj pravega šoka nisem občutil. «

Da bo šok še manjši mu pomaga tudi klubski kolega Gašper Katrašnik. Oba prihajata z Gorenjske, oba pa bosta letos prvič nastopala v dresu Adrie Mobila. Tudi Drinovec prihaja iz okolice Kranja, natančneje iz kraja Strahinj. »Z Gašperjem se kar precej voziva skupaj. Se pogovarjava. Prav on me je že veliko naučil. Je toliko boljši, da me potegne zraven, « je še zaključil 24-letni Drinovec. Kdo ve, morda ga res čaka uspešna pot … morda vse do World Toura. Da se to lahko doseže že v kratkem času je dokazal Primož Roglič.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ