Matej Mohorič 11. v Španiji, Tadej Pogačar 13. na Portugalskem

Matej Mohorič 11. v Španiji, Tadej Pogačar 13. na Portugalskem
20.02.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Začeli sta se tudi prestižni etapni dirki ekstra kategorije na Portugalskem in v Španiji. Na obeh sta bila v ospredju Slovenca. Tokrat Mohorič in Pogačar.

ŠPANIJA
Najprej v Španijo. Tam se je začela že 65. dirka po Andaluziji, poznana tudi pod imenom Ruta del Sol. Na tej preizkušnji vsako leto nastopijo številni zvezdniki. Med njimi so tudi trij Slovenci. Vsi trije so člani Bahraina Meride. Govorimo o Mateju Mohoriču, Luki Piberniku in Gregi Boletu. Že prva etapa je bila v samem zaključku nadvse zanimiva.

1,2 km dolg zaključni vzpon
Alcala de los Gazules je po 170 kilometrih gostil cilj. Govorimo o 1,2 km dolgem zaključnem vzponu z 10,8-odstotnim povprečnim naklonom. Dodatno težavo so povzročale granitne kocke. Prav kolesarji Bahraina Meride so že med etapo poskušali poskrbeti za večjo selekcijo, pred zaključnim klancem pa so pospešili še kolesarji Astane in Movistarja.

Tim Wellens do druge zmage v sezoni
Aktivni so bili tudi pri Lotto Soudalu, saj so pripravljali teren za Tima Wellensa, ki se odlično znajde na kratkih in strmih vzponih. Prvi je na zadnjem klancu napadel Jakob Fuglsang. Sledil mu je Jack Haig in že takoj tudi Tim Wellens. Sicer je z napadom poskusil tudi Izagirre, vendar pa nihče ni našel odgovora na Wellensov napad, ki je tako slavil že drugo zmago v tej sezoni. Fuglsang je zaostal za pet sekund, tako kot Ion Izagirre in Jack Haig.

Mohorič: "Na pravi poti"
Matej Mohorič je bil 11. Izgubil je 14 sekund. Po etapi je na družabnih omrežjih zapisal: "
Ponosen na svoje ekipne kolege, danes so opravili izvrstno delo. Moj rezultat ni bil najboljši, ampak mislim, da lahko v naslednjih dneh popravimo mesto v skupni razvrstitvi. Za pomembne dirke v marcu smo na pravi poti!" Tudi jutri bo etapa s ciljnim vzponom. Po 216 kilometrih se bo končala na Torredonjimenu. Ta vzpon je dolg 5,6 km, povprečni naklon pa znaša 2,7 %.

PORTUGALSKA
Na Portugalskem se je začela petdnevna dirka po Algarvu. Prva etapa je bila kljub razgibani trasi sprinterska, vendar pa so nekateri favoriti za končno zmago zaradi padca in kaosa že izgubili stik. Dirka, ki jo je leta 2017 dobil Primož Roglič se je začela v kraju Portimao. Prva etapa do Lagosa je bila dolga 199 kilometrov. Na dirki sta tudi Simon Špilak in Tadej Pogačar, ki vozi za moštvu UAE Team Emirates. Tu je tudi eden izmed zvezdnikov te ekipe Fabio Aru.

Padec sedem km pred ciljem
Sicer pa je bila etapa od samega začetka zelo hitra in polna napadov. Ubežna skupina, ki si je uspela privoziti vsega slabe tri minute prednosti je bila ujeta že 60 kilometrov pred ciljem, tako da so sledili novi, vendar neuspešni napadi. Sedem kilometrov pred ciljem pa je prišlo do padca v glavnini. Med drugimi so bili v padec vpleteni Aru, Groenewegen in Degenkolb, pa še mnogi drugi.

Pogačar v prvi skupini
Na koncu je v času zmagovalca ciljno črto prečkalo vsega 25 kolesarjev. Med njimi tudi Tadej Pogačar, ki je zasedel 13. mesto. V sprintu je bil najmočnejši Fabio Jakobsen, ki je ugnal Arnauda Demarja in Pascala Ackermanna. Simon Špilak je izgubil dobro minuto. Jutrišnja druga etapa bo že težja. Na koncu 187 kilometrov dolge etape se bodo kolesarji podali na 7,8 km dolg zaključni vzpon do Foie. Povprečni naklon znaša 6,1 %.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ