Matej Mohorič 57 km samostojnega pobega za veličastno zmago! (FOTO)

Matej Mohorič 57 km samostojnega pobega za veličastno zmago! (FOTO)
09.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Po dveh etapnih zmagah Luke Mezgeca je zdaj na dirki po Poljski zablestel še Matej Mohorič. Z dolgim pobegom do veličastne zmage. Dirko je dobil komaj 22-letni Pavel Sivakov.

Dirka po Poljski se je končala z zelo zahtevno sedmo etapo. Bukowina je gostial start in cilj. V turističnem naselju se je vse začelo, v Bukowini Tatrzanski pa po 154 kilometrih dirkanja končalo. Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov. Vsi prve kategorije. Potem pa še zaključni, 3,45 km dolg klanec s 5,5-odstotnim povprečnim naklonom.

Etapa je bila identična lanski, ki jo je dobil Simon Yates, končni zmagovalec pa je postal Michal Kwiatkowski. Tokrat je vodstvo v skupnem seštevku branil Jonas Vingegaard. Jasno pa je bilo, da bo zaradi majhnih razlik še zelo napeto. Kar 17 kolesarjev je za vodilnim zaostajalo za manj kot minuto, etapa pa je bila dovolj zahtevna, da so lahko vsi upali na preobrat.

Seveda so na uspeh v etapi upali tudi ubežniki. Na dirki so od šestih Slovencev ostali še Luka Pibernik, Jan Tratnik in Matej Mohorič. Prav Mohorič se je pridružil večji skupini ubežnikov, ki so napadli na prvem kategoriziranem vzponu dneva. V ospredju se jih je zbralo kar 14. Poleg Mohoriča omenimo še izkušene kolesarje, kot so Simon Gaschke, Carlos Betancur, Jose Joaquin Rojas, Tomasz Marczynski …

Sto kilometrov pred ciljem so imeli tri minute prednosti in v virtualni rumeni majici je takrat vozil Carl Fredrik Hagen, ki je etapo začel z 2:16 zaostanka. 57 kilometrov pred ciljem se je sicer zdelo še zelo daleč, a Mohorič je očitno imel dovolj. Napadel je in nadaljeval v samostojnem pobegu. Nihče mu ni mogel slediti, v ozadju pa je Ineos poskrbel, da je vodilni Vingegaard stik z najboljšimi in posledično možnost za končno zmago izgubil že okrog 40 kilometrov pred ciljem.

Tako je bil Pavel Sivakov v najboljšem položaju. Mohorič je vztrajal v samostojni vožnji. Nekateri ubežniki so ga s skupnimi močmi sicer poskušali ujeti, a so bili nemočn, medtem ko so v glavnini favoriti začeli z napadi. Mohorič je tudi v zaključni krajši krog vstopil s 45 sekudami prednosti pred glavnino. Kolesar Bahraina Merida je zdržal vse do cilja.

Veselil se je prestižne zmage. Po 57 kilometrih samostojnega pobega! Pred ciljno črto je ob slavju pokazal še proti nebu in se s tem spomnil tudi na tragično preminulega Bjorga Lambrechta. V ozadju se je vnel boj za končno zmago. Neilson Powless je prišel do drugega mesta. Za Mohoričem je zaostal za 55 sekund. Preostali favoriti so prišli na cilj skupaj. Zaostali so za 2:15.

Končne zmage se je tako lahko veselil kolesar Ineosa Pavel Sivakov, ki je za vsega dve sekundi ugnal Jaija Hindleyja in za 12 Diega Ulissija. Sledijo Sergio Higuita, Tao Geoghegan Hart, Pierre Latour, Davide Formolo, Chris Hamilton, Rafal Majka, James Knox, Ion Izagirre, Domenico Pozzovivo … Mohorič je dirko končal na 27. mestu. Luka Pibernik je bil 91., Jan Tratnik pa 96.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ