Matej Mohorič bežal, a sprinterji preveč odločeni

Matej Mohorič bežal, a sprinterji preveč odločeni
20.06.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Matej Mohorič se je v pet etapi dirke po Švici izkazal z dolgim pobegom. A v zaključku so glavno besedo imeli sprinterji. Drugič zapored je zmagal Elia Viviani.

Na dirki po Švici je za kolesarji peta etapa. Munchenstein je gostil start, cilj pa Einsiedeln. Etapa je bila dolga 177 kilometrov. Sicer je bila vseskozi razgibana, s kratimi vzponi. Najzahtevnejši je bil po 141 kilometrih, ko so se morali prek 13,1 km dolgega klanca povzpeti na dobrih devetsto metrov nad morjem ležečo planoto. Govorimo o vzponu druge kategorije Sattel. Sledil je še klanec tretje kategorije in potem ravnina do cilja.

Kljub tema vzponoma in številnim manjšim pa so sprinterji spet upali na priložnost za zmago. V pobegu dneva je tokrat sodeloval tudi Matej Mohorič (Bahrain Merida). Pridružili pa so se mu še Bert-Jan Lindemann (Jumbo-Visma), Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Fabien Grellier (Total Direct Energie). Že uveljavljeni kolesarji, torej. Glavnina je sicer imela vse pod nadzorom, a Mohorič je vztrajal. Pokazal je, da stopnjuje formo pred dirko po Franciji.

30 kilometrov pred ciljem je ostal sam v ospredju. Imel pa je vsega minuto prednosti. Potem, ko je v ospredju premagal vse najtežje ovire, pa ga je glavnina ujela 15 kilometrov pred ciljem, ko je bila do konca bolj ali manj samo še ravnina. Sprinterji so se takrat že pripravljali na zaključni sprint, medtem ko so se pri moštvu Ineos trudili z narekovanjem ritma, saj so do cilja na varnem poskušali pripeljati Egana Bernala.

V zaključku pa so vajeti spet prevzeli kolesarji moštva Deceuninck Quick Step. Asgreen, Lampaert, Morkov in Richeze so spet pripravili odličen vlak za Elio Vivianija. Po pričakovaju je potekal hud boj za pozicijo v Vivianijevem zavetrju. Ta boj je pripadel brezkompromisnemu Petru Saganu. Sledil je sprint. Richeze je odlično opravil svoje delo, Viviani pa je vse skupaj še dokončal. Drugi dan zapored se je veselil etapne zmage.

"Vsi smo bili utrujeni, saj je bila etapa zelo težka. Poleg tega smo vedeli, da bo sprint zaradi rahlega ciljne vzpona in granitnih kock bolj taktičen. Fante sem prosil, če se na čelo postavijo šele kilometer in pol pred ciljem. Potem, ko se mi je Max po zadnjem ovinku umaknil, sem moral samo še opraviti s sprintom," je dejal Viviani: "Vedno je lepo dobiti etapo in okusiti slast zmage še drugi dan zapored. S tem sem potrdil, da sem pred Tourom na pravo poti." Drugi je bil Sagan, tretji Jasper Stuyven. Pred ključnimi etapami – kolesarji bodo zdaj zavili v gore – je vodstvo v skupnem seštevku ubranil Peter Sagan.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ