Matej Mohorič drugi na sprinterski dirki

Matej Mohorič drugi na sprinterski dirki
07.10.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Gran Piemonte. Zadnja enodnevna dirka pred Lombardijo. Trasa je ustrezala sprinterjem, a do izraza so prišli tisti, ki so neustrašno napadli. Tudi Matej Mohorič.

Gran Piemonte. Ta dirka nima vedno iste trase in kdaj je ta primerna tudi za tiste, ki imajo nekoliko raje zahtevnejše terene. A letošnja trasa je bila namenjena sprinterjem, saj je edino težavo predstavljal 3,3 km dolg vzpon na Pilonetto. Povprečni naklon je 8-odstoten, a po prečkanju tega klanca so imeli kolesarji do cilja še skoraj 60 kilometrov.

Kolesarji so morali premagati 198 kilometrov. Tokrat so se na pot podali iz mesteca Omegna, cilj pa je gostil Beinasco. Mestece v bližini Torina. Po petih kilometrih je prišlo do pričakovanega pobega četverice. Matteo Jorgenson (Movistar), Kamil Małecki (Lotto Soudal), Andrea Pietrobon (Eolo-Kometa) in Marco Tizza (Bingoal-Pauwels Sauces-WB) so sestavljali ubežno skupino.

V glavnini so imeli vse pod nadzorom kolesarji dveh velikih ekip: Quick Step Alpha Vinyl in Jumbo Visma. Prvi so delali za Marka Cavendisha, drugi pa za Olava Kooija. Ubežniki si niso privozili več kot štirih minut prednosti in zdelo se je, da ima glavnina vse pod nadzorom. Na prej omenjenem vzponu pa so skupno napadli kolesarji Alpecina in EF Education.

Napad so po prečkanju klanca nadljevali kolesarji Intermarcheja in Israel Premier Techa. V ospredju se je tako zbrala manjša skupina kolesarjev, v kateri najbolj izpostavljenih sprinterjev ni bilo. Zato pa je bil Matej Mohorič. Ta skupina je ujela preostale ubežnike, medtem ko so v glavnini s sprinterji pobudo pri lovu prevzeli člani Jumba Visme in BikeExchange.

A na več kot 45 sekund se vodilnim niso uspeli približati, saj so bili v ospredju zelo složni. V samem zaključku je napadel Pieter Serry, a neuspešno. Sledil je sprint, ki ga je prvi začel Alberto Bettiol. Tik za njim je bil tudi Matej Mohorič, ki je Italijana uspel prehiteti, a najmočnejši izmed vseh je bil tokrat Ivan Garca Cortina. Nekdanji Mohoričev kolega je tokrat zmago priboril Movistarju. Mohorič je bil drugi, Alexis Vuillermoz pa tretji.

"Drugo mesto je super rezultat, in če bi mi kdo na startu rekel, da bom drugi bi takoj podpisal. Ampak, na koncu, ko sem videl, kako se je dirka razpletla, ostaja malo grenak priokus. Počutil sem se odlično tudi na vzponu. Pa tudi potem v zadnjih 30 kilometrih, ko je bil ritem v prvi skupini zelo visok sem videl, da je precej kolesarjev na limitu. Jaz sem bil kar v redu, tako da sem se veselil sprinta in sem verjel, da lahko tudi zmagam," je za RTV Slovenija dejal Mohorič:

"Ko sem prišel vštric z Bettiolom je ta nekoliko spremenil smer in sem moral za nekaj trenutkov nehati pogajanjati. Takrat je po levi strani naprej prišel Cortina, tako da si zasluži to zmago. Drugo mesto je še vedno zelo v redu rezultat. Z ekipo smo pokazali, da smo močni in se že veselimo sobotne dirke, ki bo bolj pisana na kožo specialistom za vzpone."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ