Matej Mohorič in Jan Polanc bežala, Polanc do 10. mesta

Matej Mohorič in Jan Polanc bežala, Polanc do 10. mesta
24.05.2017 AVTOR: D. Z.
Matej Mohorič in Jan Polanc v pobegu dneva. Polanc napredoval na skupno deseto mesto. Etapo je dobil Pierre Rolland.

Na dirki po Italiji je za kolesarji že 17. etapa. Po ponedeljkovem dnevu premora, in potem ko so včeraj premagali kraljevsko preizkušnjo je to bil za kolesarje, ki se borijo za rožnato majico nekoliko lažji dan.

Tom Dumoulin je etapo začel z 31 sekundami prednosti pred Nairom Quintano in 1:12 pred Vincenzom Nibalijem. Na 13. mestu v skupnem seštevku je bil Jan Polanc. Etapa je bila razgibana, a ne ekstremno zahtevna. Organizatorji so jo označili s tremi zvezdicami. To je bila etapa, ki je bila pisana na kožo ubežnikom. Takoj po startu so se kolesarji povzpeli na 1173 metrov visoko Aprico, potem pa še na prelaz Tonale. Govorimo o vzponih druge kategorije. Kasneje so morali premagati še 615 metrov visok prelaz tretje kategorije Giovo.

Od tam je sledilo konstantno vzpenjanje vse do cilja v Canazeiju. Takoj po startu je prišlo do napadov in v ospredju se je znašla trojica. Matej Mohorič, Pavel Brutt in Pierre Rolland. Čeprav bi morda pričakovali, da se bo na Aprico takoj vnel boj za mesto med ubežniki, si je trojica kaj hitro privozila štiri minute naskoka. Pred kolesarji pa je bilo kar 219 kilometrov. Iz glavnine so vendarle sledili novi napadi. Rolland je bil najhitrejši na vrhu Aprice. Skupina je imela že 13 minut prednosti.

Med glavnino in ubežniki pa se je izoblikovala še ena skupina dobrih 20 kolesarjev, v kateri je bil tudi Jan Polanc. V ospredju so imele svoje predstavnike prav vse ekipe, razen Katjuše Alpecina in Sunweba Tako so bili vsi očitno zadovoljni. Roland je dobil tudi gorski cilj na Tonaleju. Potem pa je znanje pokazal tudi Matej Mohorič, ki se je odlično spustil in ujel ga je lahko le Brutt. Rolland je krepko zaostal. V glavnini so ritem narekovali člani Sunweba, ki so zgolj nadzirali potek. Dobrih 80 kilometrov pred ciljem pa je Mohorič v ospredju ostal sam.

Imel je dobri dve minuti prednosti pred skupino s Polancem. Mohorič je nadaljeval s samostojnim pobegom in dobrih 60 kilometrov pred ciljem je imel pred prvo zasledovalno skupino še minuto prednosti. Mohoriča so ujeli dobrih 55 kilometrov pred ciljem. Potem pa je prav Mohorič pri narekovanju ritma opravil ogromno dela. V glavnini so postopoma zmanjševali razliko, vendar pa je ta 30 kilometrov pred ciljem še vedno znašala deset minut. Polanc se sicer ni več vozil v virtualni majici, se mu je pa obetal skok med deset najboljših v skupnem seštevku.

23 kilometrov pred ciljem se je razlika zmanjšala na manj kot devet minut. V ospredju so največ dela pri narekovanju ritma opravili prav člani ekipe UAE Team Emirates. Mohorič je svoje delo opravil dobrih 17 kilometrov pred ciljem, potem pa so se pričeli napadi. Prvi je začel Enrico Barbin. Sledili so Conti, Rolland … 14 kilometrov do cilja je napadel Conti. Potem je sledil protinapad Rollanda, ki si je 4 kilometre pred ciljem privozil 20 sekund prednosti. Prave složnosti ni bilo več. Etapa je bila odločena. Rolland je bil na poti proti zmagi.

Kolesar moštva Cannondale Drapac je ekipi po dolgem času priboril zmago na dirkah World Toura. 24 sekund za njim je v sprintu manjše skupine do drugega mesta prišel Rui Costa. Gorka Izagirre je bil tretji. Jan Polanc je zaostal za dobri dve minuti in je zasedel 21. mesto. Glavnina je na cilj prišla nekaj manj kot osem minut za Rollandom. V tej skupini pa so bili vsi najboljši v skupnem seštevku. Dumoulin tako ostaja v vodstvu. Jan Polanc pa je napredoval na skupno deseto mesto. Zdaj zaostaja za 6:33 za Dumoulinom. Med mladimi kolesarji pa zaostaja samo za Jungelsom. Za slabi dve minuti.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ