Matej Mohorič korak bližje največjim klasikam

Matej Mohorič korak bližje največjim klasikam
20.08.2018 AVTOR: DZ, vir: cyclingweekly

"Rad bi se vrnil sem za klasike, kot je dirka po Flandriji, morda celo Pariz-Roubaix," je po veličastni zmagi v skupnem seštevku dirke Binck Bank Tour dejal Matej Mohorič.

“To so bile moje prve izkušnje na tlakovcih. Sem kar užival, čeprav je bila etapa zares dolga,” je po izjemni zmagi v skupnem seštevku dirke Binck Bank Tour medijem razlagal Matej Mohorič. Na koncu mu je tudi zmagovalec zadnje etape Michael Matthews priznal premoč. Avstralec je priznal, da so naredili vse, da bi Mohoriča “slekli”, vendar pa je bil premočan in je obenem tudi zelo pametno dirkal, pa čeprav je v odločilnih trenutkih ostal sam, brez pomočnikov.

“Odločno sem se boril in na koncu mi je uspelo. Odgovoril sem na vse napade Tima Wellensa, Sorena Kragha Andersena in ostalih. Pozoren sem bil na peterico najmočnejših, obenem pa sem poskušal slediti tistim, ki so imeli v skupini več klubskih kolegov. Če bi nekomu izmed teh uspelo, potem bi pri lovu ostal brez pomoči,” je še pojasnil Mohorič. Tudi sam se je vmes znašel v rahlem zaostanku, a se je uspel rešiti. Zamudil je namreč enega izmed Andersenovih napadov:

“Velikokrat je poskusil in na Muur sem ravno zamudil. Tako sem se moral v nadaljevanju preseliti iz druge skupine. Na naslednjem tlakovanem vzponu tako nisem mogel slediti.” Po šesti etapi so belgijski mediji Mohoriču očitali, da naj bi sam zakrivil padca Yvesa Lampaerta in Jasperja Stuyvna, a je Mohorič prijazno, a odločno zavrnil kakršnakoli namigovanja:

“Mislim, da me fantje še niso vajeni. Bil sem ravno tako agresiven kot oni. Menim, da če v Belgiji pokažeš, da te lahko izrinejo iz mesta, ki ti pripada, potem bodo to izkoriščali. Zato se moraš postaviti zase. V belgijskih medijih sem opazil nekaj negativnih komentarjev glede Lampaertovega padca. Reči moram, da je bil pred padcem pred mano in je bil za padec sam kriv. Komaj sem se mu izognil, tako da je on skorajda prevrnil mene. Ponosno lahko rečem, da v karavani še nobenega nisem prevrnil in tega tudi ne nameravam storiti.”

Mohorič je tako slavil prestižno zmago v skupnem seštevku. Na dirki, ki je pisana na kožo mojstrom za enodnevne klasike so bili številni mojstri takih preizkušenj. Matthews, Štybar, Van Avermaet, Lampaert, Naesen, Wellens, Terpstra, Stuyven … Sam je dejal, da je to največjih uspeh v karieri, pa čeprav je kljub šele 23 letom letos že dobil etapo na dirki po Italiji, lani je slavil etapno zmago na dirki po Španiji. Med mladinci in mlajšimi člani je postal svetovni prvak.

Očitno bo prej ali slej nastopil tudi na najznamenitejših enodnevnih klasikah, na katerih mu mnogi napovedujejo blestečo prihodnost. Tudi Vincenzo Nibali je to v preteklosti že izpostavil: “Videli bomo, kakšen program bomo za naslednje leto dorekli s športnimi direktorji. Rad bi se vrnil sem za klasike, kot je dirka po Flandriji, morda celo Pariz-Roubaix.” Sicer pa je Mohorič Sloveniji priboril novo zmago v World Touru. Letos je Primož Roglič dobil dirko po Baskiji in dirko po Romandiji, zdaj pa še Mohorič dirko Binck Bank Tour. Roglič je dobil še etapo na dirki po Franciji, Mohorič pa na dirki po Italiji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ