Matej Mohorič leto kasneje: Letos je bilo vse novo

Matej Mohorič leto kasneje: Letos je bilo vse novo
22.09.2014 AVTOR: D. Z.
Pred slabim letom se je veselil naslova svetovnega prvaka. Kot najmlajši med člani do 23 let. Zdaj je Matej Mohorič najmlajši med elito ... Spomini so še kako lepi.

Naslov v Firencah
Se še spominjate neverjetne vožnje Mateja Mohoriča na lanskem svetovnem prvenstvu v Firencah. Mohorič je lani sploh prvo leto nastopal v konkurenci do 23 let, saj je še leto prej osvojil naslov svetovnega prvaka med mladinci in bil tudi drugi v kronometru. A naslov že v prvem poskusu med mlajšimi člani … Tega je le malokdo pričakoval. Zdaj mineva že skoraj eno leto.

»Moj pogled na lanski dosežek se po enem letu ni nič kaj dosti spremenil. Ponosen sem nanj. Dosegel sem ga z veliko motivacije, truda in trdega dela. Sem pa v pripravah na to užival. Še vedno grem vsak dan z veseljem na trening in mi ni žal, da sem si za svoj poklic izbral kolesarstvo. Zdi se mi, da je pomembno tudi to, da sem srečen vedno, ne samo takrat, ko dosežem nekaj večjega v rezultatskem smislu, « nam je zdaj priznal Matej Mohorič.

Velike spremembe
V enem letu se je tudi zanj veliko spremenilo. Čeprav je bil samo eno leto v kategoriji do 23 let, je prestopil med najboljše. V letošnji sezoni je nastopal za Cannondale in tako izkusil dirkanje na najvišji ravni. Odpeljal je tudi več dirk World Toura. Obenem je z 19 leti tudi najmlajši kolesar med najboljšimi.

»Letos je bilo zame vse novo. To je popolnoma drugačen način življenja, kot sem ga bil vajen. Všeč mi je, komaj čaka naslednje sezone. Velikih rezultatov nisem dosegel, a mi ni žal. Ne pogrešam jih preveč, « je še dejal Mohorič, ki je avgusta in septembra nastopal na dirkah v ZDA in Kanadi.

Učenje pri najboljših
»Vem, da če bom osredotočen in bom pridno treniral, bodo slej ko prej prišli tudi rezultati in uspehi. Neuspeha me ni strah. Trudim se, da napak ne ponavljam in se učim od izkušenejših. « Prav tega mu pri teh letih še manjka. Izkušenj. A lahko se je učil od kolesarjev, kot sta Peter Sagan, Ivan Basso …

»Letos sem si nabral veliko dragocenih izkušenj na pomembnih dirkah. Zadovoljen sem, da se je moja pripravljenost skozi sezono konstantno izboljševala. Mislim, da je to znak, da moj korak ni bil prevelik. Srečen sem tudi, ker letos nisem imel težav s poškodbami. Letos mi je šlo vse kot po maslu. « In za nagrado odhaja na svetovno prvenstvo.

Na vzponih počasnejši kot lani, a zdaj ima težje dirke
Po starosti sodeč bi sicer lahko nastopal med mlajšimi člani in bi tako lahko branil naslov prvaka, a se je vse spremenilo z njegovim prestopom v Cannondale. Člani World Tour ekip v mlajših kategorijah ne smejo več nastopati, pa čeprav bi po starosti sodeč lahko.

»V primerjavi z mojo letošnjo formo, odhajam na svetovno prvenstvo dobro pripravljen. S prejšnjimi leti se forme ne da primerjati, ker so na tej ravni dirke povsem drugačne. Daljše in precej zahtevnejše. Tudi letošnja sezona je pustila svoj pečat. Verjetno se v klanec, v primerjavi z lanskim letom peljem počasneje, a sem precej bolje pripravljen za dirke teh dolžin in nivoja. Tudi za kronometer sem verjetno v boljši formi kot sem bil na lanskem svetovnem prvenstvu, « je še zaključil dvakratni svetovni prvak.

V treh letih bo tako izkusil nastopanje na svetovnih prvenstvih v treh različnih starostnih kategorijah. Podvig, s katerim se ne more nihče pohvaliti.

Povzetek lanske dirke mlajših članov
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ