Matej Mohorič na veliki klasiki 5.

Matej Mohorič na veliki klasiki 5.
23.03.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Julian Alaphilippe je dobil klasiko Milano-Sanremo. Odličen tudi Matej Mohorič. Zasedel je peto mesto.

Milano-Sanremo. Govorimo o najdaljši enodnevni dirki v sezoni, o eni izmed največjih klasik. Gre za eno izmed monumentalnih klasik, ki, kot pravijo kolesarji: »Jo ni težko končati, a najtežje dobiti.« Na startu so bili tudi Luka Mezgec, Kristijan Koren in Matej Mohorič. Zmago je branil Vincenzo Nibali, na start pa je po krajšem tekmovalnem premoru prišel svetovni prvak Alejandro Valverde.

Številni zvezdniki so upali na zmago. 291 kilometrov dolga dirka, na kateri je nastopilo 175 kolesarjev je potekala po pričakovanjih. Takoj je napadlo deset kolesarjev. To so bili Fausto Masnada (Androni Giocattoli), Mirco Maestri, Alessandro Tonelli (oba Bardiani CSF), Guy Sagiv (Israel Cycling Academy), Luca Raggio, Sebastian Schönberger (oba Neri Sottoli) ter Joonas Henttala, Andrea Peron, Charles Planet in Umberto Poli (vsi Novo Nordisk).

Po 30 kilometrih dirkanja so si ubežniki privozili že deset minut prednosti, po prvi uri dirkanja pa je povprečna hitrost znašala 44 km/h. Več ekip je pri lovu na ubežnike združilo moči. Na vrhu Turchina je razliko prepolovili. Po 220 kilometrih je za razlika našala 3:30. Na Cipressi, predzadnjem vzponu dneva, je v ospredju ostal samo še Masnada, do cilja pa je bilo še manj kot 30 kilometrov.

V težavah sta se znašla sprinterja Dylan Groenewegen in Nacer Bouhanni. Na spustu je napadel Nicolo Bonifazio, a vse je minevalo v pričakovanju Poggia, zadnjega vzpona. Predvsem kolesarji Deceuninck Quick Stepa so prevzeli odgovornost, pa čeprav je njihov sprinter Elia Viviani zaostajal. V igri so še vedno imeli številne zvezdnike, tudi Juliana Alaphilippa, ki je letos v izjemni formi.

Prvi je na klancu napadel Alberto Bettiol in takrat se je začelo. Sledil je Julian Alaphilippe, potem pa še Michal Kwiatkowski, Peter Sagan, Matteo Trentin, Alejandro Valverde, Oliver Naesen, Wout van Aert … Na spustu so vodilne ujeli še Matej Mohorič, Tom Dumoulin, Vincenzo Nibail in Simon Clarke. Na zaključni ravnini je napadel tudi Mohorič, a je Alaphilippe ta napad pokril.

Sledil je sprint. Mohorič ga je začel v ospredju, Alaphilippe pa je bil prepričljiv najmočnejši. Drugi je bil Oliver Naesen, tretji Michal Kwiatkowski. Četrti je bil Peter Sagan in odličen peti Matej Mohorič. Sledili so Van Aert, Valverde, Nibali, Clarke, Trentin, Dumoulin in Matthews. Glavnina je zaostala za 27 sekund. Sprint je dobil Alexander Kristoff.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ