Matej Mohorič napadal, Julian Alaphilippe razkazoval (pre)moč

Matej Mohorič napadal, Julian Alaphilippe razkazoval (pre)moč
24.04.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Valonska puščica. Spet je zmagovalca odločil "Zid" Huy. Spet je zmagal Julian Alaphilippe. Z napadom v zaključku je poskušal tudi Matej Mohorič.

Že po tradiciji med Amstel Gold Race in Liege-Bastogne-Liege organizatorji izpeljejo še enodnevno Valonsko puščico. Gre za prestižno dirko, na kateri se ponavadi vse – tako smo v zadnjih letih že vajeni – razplete na zadnjem vzponu, ki mu pravijo tudi Mur de Huy, oziroma “Zid” Huy. Dirka je bila dolga 195 kilometrov, na startu pa so bili trije Slovenci: Matej Mohorič, Grega Bole in Tadej Pogačar.

Prvi favorit je bil vsekakor lanski zmagovalec Julian Alaphilippe, vprašanje je bilo zgolj, če je Alejandro Valverde – na dirki Amstel Gold Race ni pokazal dobre forme – dovolj dobro pripravljen, da bo lahko konkuriral mlademu Francozu. Svetovni prvak je to dirko dobil kar petkrat in bil dvakrat drugi. Tudi lani, ko ga je premagal prav Alaphilippe, ki se lahko pohvali z zmago in dvema drugima mestoma. Start je gostil Ans, ki je do lani gostil cilj znamenite klasike Liege-Bastogne-Liege.

Takoj je prišlo do napadov in peterica kolesarjev si je hitro privozila dobrih pet minut prednosti. To so bili Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Joseph Rosskopf (CCC Team), Robin Carpenter (Rally UHC Cycling), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Balkoise) in Tom Wirgten (Wallonie Bruxelles). V glavnini so ritem narekovali predvsem kolesarji moštva Deceuninck Quick Step. Potem pa so kolesarji vstopili v zaključne kroge in 60 kilometrov pred ciljem so se prvič povzpeli na Huy.

V ospredju so ostali samo še Bouwman, Carpenter in Rosskopf, iz glavnine pa je prišlo do novih napadov, pa tudi do padcev. V bolnišnico so morali odpeljati Domenica Pozzoviva. Na tleh sta pristala tudi Roman Kreuziger in Adam Yates. Ob drugem prečkanju Huya je na vrh prvi prišel Benedetti, v glavnini pa je tudi že prišlo do večje selekcije. Okrog 20 kilometrov pred ciljem je napadel Marczynski, v lov za njim pa se je podal Matej Mohorič. Ujel ga je na spustu.

Skupaj sta začela vzpon na Cote de Cherave sedem kilometrov pred ciljem. Kmalu pa ju je skupina z najboljšimi ujela in postalo je jasno, da bomo glavno akcijo videli na vzponu Huy. Favoriti so se zbrali v ospredju. Alaphilippe, Valverde, Kwiatkowski … Enric Mas pa je narekoval oster ritem. Na vzponu je prvi napadel Jakob Fuglsang. Danec je v izjemni formi in na njegov napad nihče ni odgovoril. Ko je videl, da je naredil razliko, je še pospešil.

Potem pa se je v lov za njim podal Alaphilippe in nihče mu ni mogel več slediti. Dobrih sto metrov pred ciljem je Fuglsanga prehitel in lahko se je veselil nove zmage. Zanimivo. Letos je dobil vse enodnevne dirke, na katerih je nastopil, z izjemo tistih, na katerih je nastopil tudi Mathieu Van der Poel. Alaphilippe je dobil Milano-Sanremo, Strade Bianche in Valonsko puščico.

Slavil pa je že deveto zmago v tej sezoni. Ta je že 25. za moštvo Deceuninck Quick Step. Fuglsang je bil drugi, tretji pa Diego Ulissi. Sledili pa so Bjorg Lambrecht, Maximilian Schachman, Bauke Mollema, Patrick Konrad, Michael Matthews, Jelle Vanendert, Enrico Gasparotto in na 11 mestu Alejandro Valverde. Mohorič je bil 49., Pogačar – defekt je imel pred vstopom v zadnjim krog – je dirko končal na 53. mestu. Bole je odstopil.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ