Matej Mohorič od veličastne zmage! (VIDEO)

Matej Mohorič od veličastne zmage! (VIDEO)
01.02.2024 AVTOR: DZ

Drugi dan dirkanja na dirki po Valenciji. In Matej Mohorič je že prišel do etapne zmage! Na spustu je napadel in zdržal do cilja. Luka Mezgec četrti v Savdski Arabiji.

Na dirki po Valenciji je za kolesarji druga etapa. Canals je gostil start, cilj pa 163 kilometrov kasneje La Valldigna. Kolesarji so morali vmes premagati tri kategorizirane vzpone. Vsi trije so bili tretje kategorije. Kmalu po startu je bil prvi, vrh zadnjega na Alto Pla de Corrals pa je bil vsega dobrih deset kilometrov pred ciljem.

Torej, še nekoliko bližje kot v prvi etapi, v kateri je na spustu napadel Mohorič. To je bila nova priložnost zanj, ki velja za enega izmed najboljših na spustih. Za moštvo Bahrain Victorious se dan ni začel dobro, saj na start zaradi zdravstvenih težav nista prišla Jukija Araširo in Kamil Gradek. 123 kolesarjev pa se je na pot podalo v sončnem vremenu in takoj je prišlo do napadov.

Kmalu se je izoblikovala ubežna skupina, ki so jo sestavljali Gorka Sorarrain (Caja Rural-Seguros RGA), Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi), Eugenio Sánchez (Kern Pharma), Sinuhé Fernandez (B&B Hotels), Johan Meens in Sébastien van Poppel (oba Bingoal WB), ter José Maria Garciá (Illes Balears Arabay). Tokrat pa glavnina te skupine ni spustila daleč naprej, kot se je to zgodilo včeraj.

Pred zadnjim vzponom - dolg je bil pet kilometrov, povprečni naklon pa je 3,9-odstoten - so imeli ubežniki le še nekaj sekund prednosti in jasno je bilo, da jih bo glavnina ujela. Großschartner je prvi prečkal gorski cij, kmalu zatem pa je na spustu napadel Matej Mohorič. Spet je bil izjemen in nihče mu ni mogel slediti. Privozil si je dovolj prednosti, da ga iz ozadja v zadnjih dveh kilometrih ravnine niso mogli več ujeti.

Slavil je zanesljivo zmago, na cilj pa je prišel 13 sekund pred zasledovalno skupino z vsemi najboljšimi. Giovanni Lonardi je dobil sprint za drugo mesto, tretji pa je bil Simone Consonni. V skupnem seštevku je Alessandro Tonelli obdržal vodstvo, zdaj pa je drugi že Mohorič, ki za Italijanom zaostaja za 1:08. Deset sekund večji zaostanek ima Felix Großschartner.

"O tej etapi sem vedno razmišljal. Mislim, da mi je najbolj ustrezala. Tudi prva mi je, vendar pa je ubežnikoma uspel napad. Tu smo z Pellom Bilbaom in Santiagom Buitragom za skupni seštevek. Mislim, da je četrta etapa pretežka zame. Preveč je vzponov, vendar pa sta onadva pokazala, da sta dobro pripravljena, tako da se morda lahko borita za oder," je po cilju povedal Mohorič. Kako se je spušča, pa si lahko pogledate tudi v priloženem video posnetku.

AlUla Tour

Tretja etapa pa je že za kolesarji na dirki AlUla Tour. Prvo etapo je dobil Casper Van Uden, drugo pa Soren Waerenskjold. Tudi v tretji 170 kilometrov dolgi etapi smo pričakovali sprint glavnine, pa čeprav je v vožnji v vetru prišlo do selekcije.

In v ozadju je ostal tudi rahlo oboleli Dylan Groenewegen, za katerega v teh dneh dela tudi Luka Mezgec. Tudi vodilni v skupnem seštevku Waerenskjold je zaostal. V sprintu se je tako pomerilo vsega 29 kolesarjev, med njimi pa je bil tudi Luka Mezgec, ki se je tako prelevil v glavnega upa ekipe Jayco AlUla. V zadnjih dveh kilometrih so v ospredju prevladovali kolesarji Soudal Quick Step.

Hitro so se umaknili in Jayco AlUla je morala prezgodaj v ospredje. Sledil je sprint. Skupaj so se “izstrelili” Van Uden, De Kleijn in Merier. Tokrat je Belgijec Tim Merlier premagal oba Nizozemca. Luka Mezgec pa je prišel do četrtega mesta. Vodstvo v skupnem seštevku je prevzel Casper Van Uden. Tim Merlier je bil drugi, Matteo Sobrero pa tretji.

Spust Mateja Mohoriča

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ