Matej Mohorič odstopil, Chaves do etape in majice

Matej Mohorič odstopil, Chaves do etape in majice
27.08.2015 AVTOR: D. Z.
Matej Mohorič svoje prve tritedenske dirke ni dokončal. Odstopil je v šesti etapi. To je dobil Chaves, ki je prevzel tudi rdečo majico.

Šesta etapa je klesarje popeljala od Cordobe do Sierre de Cazorle. Dolga je bila kar dvesto kilometrov. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana cilja. Na 145 kilometru je bil vrh vzpona tretje kategorije na Alto de Baezza. Potem pa je sledil še zaključni vzpon, vse do 930 metrov visokega Alta de Cazorle. Na startu v Cordobi je manjkal David De La Cruz, ki je obnovil poškodbo ključnice.

Po dobrih 30 kilometrih pa je po nekaj obiskih zdravniškega avtomobila odstopil tudi eden izmed dveh slovenskih predstavnikov Matej Mohorič. Na twitterju je Mohorič zapisal, da je odstopil zaradi bolezni. Ritem pa je bil izjemen, saj v prvih 60 kilometrih ni prišlo do pravega pobega. Deset kilometrov kasneje pa se je vendarle izoblikovala skupina ubežnikov, ki so jo sestavljali Stephen Cummings (MTN Qhubeka), Peter Velits (BMC), Kristijan Đurasek (Lampre-Merida), Niki Terpstra (Etixx Quick Step) Miguel Angel Rubiano (Colombia) in Cyril Gautier (Europcar).

Šesterica si je na razgibanem terenu privozila štiri minute prednosti. Na prej omenjenem vzponu tretje kategorije so v ozadju kolesarji Giant Shimana in Movistarja pospešili in ta razlika se je hitro zmanjšala. Ko se je cesta ob vstopu v zadnjih 20 km spet pričela vzpenjati, je imela šesterica v ospredju vsega minuto naskoka in jasno je bilo, da tudi to ni dan zanje. Cummings je napadel preostale ubežnike in poskušal s samostojno akcijo.

V že povsem razbiti glavnini so se najboljši spogledovali, tako da je Cummings imel še tri kilometre pred ciljem manjšo prednost pred ostalimi. A sledil je najstrmejši del in tam je iz skupine z najboljšimi napadel Chaves. V lov se je moral podati kar vodilni Dumoulin, a Chavesovega napada ni uspel povsem zatreti, potem pa je skočil še Dan Martin. Cummingsa so ujeli in prehiteli, Chaves pa se je lahko veselil zmage. Druge na letošnji Vuelti. Obenem je spet prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Drugi je bil Martin, ki je za Kolumbijcem zaostal za pet sekund. Ravno toliko je izgubil tretji Dumoulin, ki je s tem padel tudi na drugo mesto v skupnem seštevku. Favorit so se držali skupaj. Quintana, Valverde, Rodriguez, Froome, Pozzovivo, Van Garderen … vsi so zaostali za 11 sekund. V skupnem seštevku ima zdaj Chaves deset sekund prednosti pred Dumoulinom in 33 pred Martinom. Luka Mezgec je 127.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ