Matej Mohorič pred cestno dirko

Matej Mohorič pred cestno dirko
11.09.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Matej Mohorič o sodelovanju s Tadejem Pogačarjem, o zahtevnosti proge na evropskem prvenstvu, morebitni taktiki in različnih morebitnih razpletih.

Tadej ima očitno ogromno zaupanja v vas?
Mislim, da zaupava drug v drugega in mislim, da to v nedeljo tudi potrebujeva. Videli bomo, kako bo dirka potekala. Na treningu smo si pogledali ta zaključni krog in vzpon ne izgleda preveč zahteven. Tudi cesta je relativno široka brez ostalih tehničnih ovir, tako da bo zanimivo. Mislim, da se bo kar težko znebiti hitrejših kolesarjev in bo zadnji krog, tudi če napademo, težko ohraniti razliko do cilja. Ampak, mi moram dejansko to poskusiti, ker bomo drugače zelo težko premagali vse tiste hitrejše v zaključnem sprintu, če pride do sprinta manjše skupine. S Tadejem bova poskušala dati vse od sebe, čeprav je Žiga Jerman danes jasno povedal, da če dava vse od sebe, da potem ne bo nič več ostalo, tako da ne vem, kako bo. Potrudili se bomo, potem bomo pa videli, kaj bo to prineslo.

Spust in tehnično zahtevne stvari po mestu. V Belgiji ste vozili skorajda po robu pločnika. Kako se boste tukaj s tem soočili?
Že v mlajših kategorijah sem bil na teh krožnih mestnih dirkah kar uspešen, tako da mi tak tip trase ustreza. V skupini se dobro znajdem. Ustreza mi tudi, da je krog tehnično zahteven, tako da lahko varčuješ z energijo, če se znaš dobro skriti v skupini in se voziti tam, kjer je najmanj elastike. Upam, da bo tudi v nedeljo tako, in da se bomo uspeli izogniti vsem pastem in bomo čim bolj izkoristili tehnično naravo proge v naš prid.

Tukaj vas je samo pet. Slovenska reprezentanca pa je na očeh največjih.
To je res. Zakaj nas je samo pet, je že druga tema. Težko se z bazenom kolesarjev, ki ga imamo primerjamo z večjimi kolesarskimi nacijami. Res je, da imamo med deset na lestvici UCI kar tri kolesarje, ampak med prvih sto jih pa nimamo 18, kot najštevilčnejše, najbolj kolesarsko obarvane države. To je težko komentirati. Vseh pet, ki bomo na startu, smo srčni, smo motivirani. Dali bomo vse od sebe in jaz mislim, da če bomo držali skupaj, potem lahko dosežemo dober rezulat. Dirke se že veselim.

Tadej je rekel, da lestvica UCI ni najbolj pomembna. Da so pomembne dirke.
Ja, predvsem so najbolj pomembne zmage. On je dvakrat dobil dirko poFranciji in tega mu nihče več ne more vzeti. Če bo ob koncu leta številka ena na lestvici, je to češnja na torti. Zagotovo je zmaga na katerikoli dirki svetovne serije, še posebej, če je to Grand Tour, največji dosežek v kolesarstvu.

Kako se boste dogovorili. Kdo bo komu pomagal?
To bova videla v nedeljo. Zagotovo bova midva zaščitena kolesarja v ekipi. Ostali trije se bodo potrudili, da bova prišla čim bolj spočita in s čim več moči. Potem pa bova govorila med sabo. sva dobra prijatelja, tako da nihče ne bo dirkal s figo v žepu. Skupaj se bova odločila, kako pristopiti do zadnje pol ure ali ure dirkanja. Odvisno je. Morda bo eden od naju poskušal napasti in bo drugi čakal na sprint. Morda se bo kdo od naju slabše počutil in se bo drugemu podredil. Najverjetnejši scenarij je, da bo tisti, ki bo v boljšem položaju sledil napadu na klanec, drugi pa bo iz druge vrste branil hrbet prvega. S tem bova oba profitirala in bova oba lahko dosegla dober rezultat.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ