Matej Mohorič spet med desterico v Španiji

Matej Mohorič spet med desterico v Španiji
21.03.2018 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Kataloniji je za kolesarji tretja etapa, ki so jo morali organizatorji nekoliko skrajšati. Dobil jo je De Gendt, Matej Mohorič deveti.

Tretja etapa bi morala biti nadvse zahtevna, predvsem zaključni vzpon na Vallter 2000. A je bilo že včeraj zvečer jasno, da kolesarjev organizatorji do predvidenega cilja ne bodo popeljali, saj je bilo na vrhu preveč snega.

In tako so morali etapo skrajšati. Ta se je začela v Sant Cugatu, končala pa v Camprodonu. Namesto dvesto kilometrov je bila dolga 153 kilometrov. Alejandro Valverde je branil majico vodilnega v skupnem seštevku. Kolesarji so tako morali premagati en vzpon prve kategorije na Bracons in vzpon druge kategorije na Collabos. Vrh tega je bil 13 kilometrov pred ciljem. Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem:

Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Clement Chevrier (AG2R La Mondiale), Lluis Mas (Caja Rural Seguros-RGA), Mikel Bizkarra (Euskadi Basque Country-Murias) in Pablo Torres (Burgos BH). Po polovici dirkanja so imeli nekaj manj kot tri minute prednosti in zdelo se je, da ima glavnina vse pod nadzorom. Sledil je Bracons, vzpon dolg skoraj devet kilometrov s 5-odstotnim povprečnim naklonom. Pod vrhom je bil precej strmejši, saj je naklon znašal tudi 15 odstotkov. Na vrh je po nekaj napadih sam prišel de Gendt, po spustu pa sta ga ujela še Bizkarra in Mas.

De Gendt pa jima je spet ušel že ob vznožju Collabosa. V glavnini so ritem narekovali predvsem kolesarji Movistarja, a De Gendt je na vzponu prednost z minute in pol povečal na dve minuti. Kljub nasprotnemu vetru je tudi po vrhu vzpona vztrajal v ospredju, glavnina pa ga ni več uspela ujeti, čeprav je v ozadju napadel Simon Yates. Sledili so mu lahko samo Quintana, Frank in Pinot, vendar pa niso bili dovolj organizirani. Medtem ko se je De Gendt lahko veselil zmage, so se preostali lahko borili samo še za drugo mesto.

Sprint je dobil Simon Yates, tretji pa je bil Thibaut Pinot. V tej skupini je končalo več kot 70 kolesarjev. Najboljši Slovenec je bil spet Matej Mohorič, ki je zasedel deveto mesto. De Gendt je zdaj nosilec majice najboljšega na gorskih ciljih, kar je najbolj pomembno pa je, da je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je zdaj Valverde, tretji pa McCarthy. Matej Mohorič je osmi, zaostaja pa za 35 sekund. Mohorič trenutno nosi tudi majico najboljšega med mladimi kolesarji. Jutri bodo morali kolesarji premagati najprej vzpon prve kategorije, sledil bo vzpon ekstra kategorije in potem še zaključni vzpon prve kategorije na La Molino.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ