Matej Mohorič v boj s peklom s številko 31

Matej Mohorič v boj s peklom s številko 31
08.04.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Pred vrati je 120. izvedba znamenite dirke Pariz-Roubaix. Vsekakor je to posebna preizkušnja, ki krepko izstopa od ostalih. Na startu bo Matej Mohorič, kolesarji bodo na pot šli ob 11:10.

Pariz-Roubaix. Dirka, ki jo poznamo po znamenitih tlakovanih odsekih. Tokrat jih bodo morali kolesarji premagati 29. Na 256,6 km dolgo pot se bodo kolesarji podali ob 11:10. Start bo gostil Compiegne. V soboto so se za zmago pomerila dekleta, zdaj bomo videli, kakšni tlakovci bodo pričakali kolesarje.

V preteklih dneh je deževalo, zdaj pa je na severu bolj prijetno, tako da sonce in veter sušita tudi najbolj namočene predele. "Severni pekel bo s 16 stopinjami celzija prijetno topel, lahko pa postane vroč, če bomo na velodromu priča novemu dvoboju med Van der Poelom in Van Aertom," so v izjavi za javnost zapisali organizatorji.

"Vreme nas je presenetilo, saj nismo pričakovali, da bo ta teden tako moker. V četrtek je deževalo, tako da so na trasi še vedno luže, pa tudi blatni odseki. Poleg tega je zdaj sončno, kar pomeni, da so razmere za dirkanje še zahtevnejše. Kolesarji bodo namreč vozili po različnih podlagah. Od suhih do spolzkih odsekov. Videli bomo, če se bo teren še bolj osušil, a zdi se, da vetra za to ni dovolj," je dejal direktor dirke Thierry Gouvenou.

Sicer pa je znana tudi že startna lista. Številko 31 bo nosil edini slovenski predstavnik na dirki Matej Mohorič. Po lanski blesteči predstavi - dirko je končal na petem mestu - je na to dirko veliko stavil, da mu je marsikateri načrt preprečil tudi padec na dirki po Flandriji.

"Nekako grem brez pričakovanj na dirko, sploh po tem padcu, ki se mi je zgodil na dirki po Flandriji. Obenem pa upam, da se mi končno vse skupaj poklopi. Sanjam o stopničkah, vem pa da je to zelo malo verjetno, vseeno pa je sanjati dovoljeno," je za slovenske medije dejal Mohorič.

V uradni izjavi za javnost pa je po ogledu nekateri odsekov - kolesarji so ta teden kolesarili predvsem po mokrih in blatnih tlakovcih - dejal: "Prevozil sem nekaj odsekov, ki so kar mokri in blatni. Menim, da se bodo do določene mere nekateri deli do nedelje posušili. Na določenih delih pa bo precej nevarno. Pomembno bo začeti tlakovane odseke v ospredju in se tako izogniti padcem. Na koncu bodo odločale noge, pa tudi sreča."

Zmago bo branil Dylan Van Baarle. Lani je dirko dobil v dresu Ineosa, letos je prestopil v Jumbo Vismo. Na začetku sezone je zablestel, tik pred dirko po Flandriji pa je padel in tudi zbolel, zdaj pa se vrača prav na dirki, na keteri je dosegel največjih uspeh. Tokrat z izjemno močno Jumbo Vismo. Mnogi napovedujejo veliki obračun med večnima tekmecema - Mathieu Van der Poel / Wout Van Aert. Van der Poel je bil drugi na dirki po Flandriji, dvakrat do zdaj se je podal na dirki Pariz-Roubaix. V prvem poskusu jo je končal na drugem mestu, lani pa na devetem.

"Z dirko nisem obseden. Seveda pa bomo poskušali zmagati, saj je to ena izmed najboljših zmag, ki jo lahko kolesar osvoji. Skozi celotno obdobje klasik sem se dobro počutil, kar je že velik uspeh. Dobil sem Milano-Sanremo. Za mano, je odličen prvi del sezone in zdaj ga bom poskušal zaokrožiti z drugo zmago na spomenikih. Čutim, da sem odlično pripravljen in upam, da bom jutri v ospredju," je dejal Van der Poel.

Njegov tekmec Van Aert ne deluje tako prepričljivo. Na dirki po Flandriji je osvojil četrto mesto, a je med dirko padel in se močno udaril tudi v koleno. "Koleno je OK, a rebra me še vedno bolijo. Nisem stoodstotno pripravljen, a upam, da se bom lahko potegoval za zmago. Dvoboj z Van der Poelom je eden izmed scenarijev. Vemo, da je v tem trenutku zelo močan in da nas lahko v vsakem trenutku potrese. Vsekakor bom pazil nanj."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ