Matej Mohorič v gorah 2., Luka Pibernik zadnji dan popustil! Jan Polanc 13. v Italiji!

Matej Mohorič v gorah 2., Luka Pibernik zadnji dan popustil! Jan Polanc 13. v Italiji!
31.08.2013 AVTOR: D. Z.
Končala se je prestižna, že 50. etapna dirka Tour de l'Avenir, namenjena kolesarjem do 23. let. V zadnji, 7. etapi je bil odličen drugi Matej Mohorič, končni zmagovale pa je Ruben Fernandez. Jan Polanc 13. v Italiji.

Tour de l'Avenir, skupni vrstni red
1. Ruben Fernandez (Špa) Španija 22:00:31
2. Adam Yates (VB) 0:55
3. Patrick Konrad (Aut) 1:07
4. Bakhtijar Kožatajev (Kaz) 1:12
5. Oskar Svendsen (Nor) 1:40
6. Davide Formolo (Ita) 2:05
7. Heiner Rodrigo Parra (Kol) 3:03
8. Gavin Mannion (ZDA)
9. Toms Skujins (Lat) 3:27
10. Simon Yates (VB) 3:44
22. Luka Pibernik (Slo) 7:05
26. Matej Mohorič (Slo) 10:01
77. Jaka Bostner (Slo) 44:08
79. Mark Džamastagič (Slo) 47:02
91. Tim Mikelj (Slo) 59:45
96. Jure Bitenc (Slo) 1:04:10

Matej Mohorič še drugič zapored drugi
Dirko Tour de l'Avenir organizira agencija ASO, torej agencija, ki je med drugim zadolžena tudi za organizacijo znamenite tritedenske preizkušnje Tour de France. Avenir velja za nekakšen Tour v malem, ki je namenjen mladim kolesarjem. V preteklosti so na tej dirki zmage slavili številni kasnejši zvezdniki. Omenimo le nekatere: Nairo Quintana, Miguel Indurain, Greg LeMond, Denis Menčov, Jan Bakelants, Bauke Mollema, Joop Zoetemelk, Felice Gimondi ...

Zadnja etapa na letošnji dirki pa je bila dolga 134 kilometrov. Kolesarji so se morali kar trikrat povzpeti na več kot tisoč metrov nadmorske višine. Najprej na Col de Jambaz, potem na Le Saleve, za konec pa jih je čakal še ciljni vzpon na 1445 metrov visoki Plateau des Glieres. Ta je bil dolg dobrih deset kilometrov.

Etapo je zaznamoval tudi Tim Mikelj, ki je bil član ene izmed ubežnih skupin. Na drugem vzponu pa je pobegnila skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi Matej Mohorič. V zaključku je imel največ moči Julian Alaphilippe, ki je Mohoriča ugnal za dobrih 50 sekund. Slednji je bil še drugič v dveh dneh drugi.

Skupina z najboljšimi v skupnem seštevku se je udarila za tretje mesto v etapi. To je pripadlo Adamu Yatesu, ki je za zmagovalcem zaostal za minuto in 39 sekund. Prav v zadnji etapi je popustil Luka Pibernik, ki je bil pred startom te etape najbolje uvrščeni Slovenec, saj je zasedal visoko deseto mesto.

Tokrat je zaostal za več kot pet minut in je padel na končno 22. Po drugi strani je Mohorič napredoval na končno 26., a je dokazal, da se njegova pripravljenost tik pred svetovnim prvenstvom v pravem času dviga.

Končne zmage se je veselil 22-letni Španec Ruben Fernandez, ki je v zadnji etapi zaostal za minuto in 47 sekund. A je na koncu ohranil 55 sekund prednosti pred Britancem Adamom Yatesom ter minuto in sedem sekund pred Avstrijcem Patrickom Konradom. Sledili so še Kožatajev, Svendsen, Formolo, Rodrigo Parra, Mannion, Skujins in Simon Yates.

Jan Polanc 13. na dirki v spomin na Marca Pantanija
Jan Polanc bi sicer še lahko dirkal v kategoriji mlajših članov in bi tako zaključil prej omenjeni Tour de l'Avenir. A Polanc je avgusta prestopil v Pro Tour ekipo Lampre Merida in tako na dirkah, rezerviranih za mlajše člane ne sme več nastopati. Zato pa je uspešno zaključil enodnevno preizkušnjo prve kategorije za Memorial Marco Pantani.

Ta je bila dolga natančno dvesto kilometrov. Dirka se je začela v Lugu, končala pa v rojstnem kraju pokojnega zmagovalca dirke po Italiji in Franciji leta 1998 Cesenaticu. Zmagovalca je odločil ciljni sprint skupine dobrih 30 kolesarjev. Dobil ga je Sacha Modolo, ki je premagal Enrica Rossija in Andreo Piecheleja. Jan Polanc se je izkazal s 13. mestom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ