Matej Mohorič v letu dni do drugega naslova svetovnega prvaka

Matej Mohorič v letu dni do drugega naslova svetovnega prvaka
27.09.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Po lanskem naslovu svetovnega prvaka med mladinci piše Matej Mohorič novo zgodovino slovenskega in svetovnega cestnega kolesarstva.


Poleg naslova svetovnega prvaka je Mateju Mohoriču uspel uspeh, ki ni uspel še nobenemu kolesarju. Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev je mladinski svetovni prvak osvojil naslov svetovnega prvaka že v prvi sezoni med mlajšimi člani. 

Letošnje svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu se je nadaljevalo danes s cestnima dirkama mladink in mlajših članov. Med mladinkami Slovenci nismo imeli svojih predstavnic, smo pa z nestrpnostjo pričakovali start mlajših članov ob 13-ti uri.

Na 173 kilometrov dolgi dirki so za Slovenijo nastopili Matej Mohoriča, Luka Pibernik, Jaka Bostner, Mark Džamastagič in Tim Mikelj. Kolesarji so startali v termah Montecatini in brez večjih pobegov in posebnosti prikolesarili do Firenc, kjer je bilo do cilja še sedem, zahtevnih krogov, z dvema zahtevnima vzponoma na krog.

Takoj po prihodu v Firence je postalo dirkanje bolj napeto in vrstili so se poskusi pobegov v katerih so bili med najbolj aktivnimi prav slovenski kolesarji. Prvi pobeg Marka Džamastagiča je bil hitro izničen, sledil  je uspešen pobeg Jake Bostnerja in Estonca Mihkela Raima. Po krogu in pol dirknja je ubežnikoma priklopila skupinica kolesarjev, ki pa tudi skupaj niso imeli možnosti, saj se je približevala glavnina.

Ob koncu predzadnjega kroga, ko se je do francoskega ubežnika Juliana Alaphilipe-ja preselil Matej Mohorič, je prihajala dirka počasi do vrelišča. Zadnji krog sta ubežnika Matej Mohorič in Juliana Alaphilippe začela 20 sekund pred glavnino. Matej Mohorič ni popuščal z naredkovanjem tempa in francoski kolesar mu je lahko samo sledil ter omagal na predzadnjem vzponu.  Vlogo zasledovalnega kolesarja je prevzel Južnoafričan Louis Meintjes, katerega se je pa Mohorič otresel z vratolomno predstavo na spustu, saj se mu je dobesedno odpeljal med spuščanjem. Te izjemne sposobnosti je Matej mohorič ponovno izkoristil na zadnjem spustu, potem ko je končal zadnji klanec 8 sekund pred zalsedovalci in je prednost ponovno dvignil na 20 sekund. 


Dva kilometra pred ciljem je postalo jasno, da gledamo vožnjo novega svetovnega prvaka in 100 metrov pred ciljem je lahko Matej Mohorič že kolesaril z bolj umirjenim tempom ter visoko dvignjenimi rokami. 

Med ostalimi slovenskimi kolesarji je dirko končal samo še Jaka Bostner na 78. mestu, vsi pa so bili pomemben člen pri zmagoslavju Mateja Mohoriča, saj je delovala ekipa kot eno, kar potrjuje tudi izjava selektorja Martina Hvastje: "Vesel sem, da je cela ekipa naredila tisto, kar smo se zmenili, kar je sicer v kolesarstvu ponavadi samo teorija. Vse se je izšlo do zadnje pike, kljub bolezni Luke Pibernika, ki je odstopil pred prvim krogom. Fantje so bili perfektni in Mohorič je na koncu postavil piko na i, kar je nagrada za vse opravljeno delo."

Zmagoviti prihod v cilj:Rezultati cestne dirke mlajših članov, 173 kilometrov:
1. Matej Mohorič (SLO) 4;20:18
2. Louis Meintjes (JAR) +0:03
3. Sondre Holst Enger (NOR) 0:13
4. Caleb Ewan (AUS)
5. Toms Skujins (LAT)
-
78. Jaka Bostner (SLO) 15:24

Odstop: Luka Pibernik, Mark Džamastagič, Tim Mikelj

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ