Matej Mohorič v pobegu dneva, Philippe Gilbert še tretjič najboljši

Matej Mohorič v pobegu dneva, Philippe Gilbert še tretjič najboljši
20.04.2014 AVTOR: D. Z.
Philippe Gilbert je veliki zmagovalec 49. dirke Amstel Gold Race. Dobil jo je že tretjič. V pobegu dneva je sodeloval Matej Mohorič.

Na startu Božič in Mohorič
Dobrih 250 kilometrov in 34 kratkih,a strmih vzponov. Pa tudi veter, a ob cestah številni gledalci. Napoved za izjemno dirko, že 49. enodnevno klasiko Amstel Gold Race. Na startu so že bili vsi mojstri za ardenske klasike. Pred kolesarji je tako izjemno pomemben teden.

Po Barbantski puščici jih je zdaj čakala preizkušnja v nizozemski pokrajini Limburg, na tradicionalni trasi, ki je med drugim pred dvema sezonama gostila tudi svetovno prvenstvo. In kako podoben scenarij smo videli tudi tokrat. A najprej na začetek. Na startu sta bila dva Slovenca. Najmlajši kolesar v karavani World Toura Matej Mohorič in Borut Božič.

Mohorič v pobegu dneva
Kmalu po startu se je v ospredju znašla skupina desetih ubežnikov. Med njimi je bil tudi eden izmed dveh slovenskih predstavnikov Matej Mohorič. Mladinskemu svetovnemu prvaku in lani tudi svetovnemu prvaku med mlajšimi člani je družbo delal še eden izmed garde mladih nadarjenih kolesarjev Kazahstanec Aleksej Lucenko, ravno tako svetovni prvak med mlajšimi člani, ki pa že drugo sezono vozi med najboljšimi.

Poleg njiju pa so se na dolgo pot v ospredju podali še Manuel Belletti , Nicola Boem, Pirmin Lang, Christophe Riblon, Preben Van Haecke, Pim Ligthart, Rory Sutherland in James Vanlandschoot. Najvišjo prednost pred glavnino so si privozili 150 kilometrov pred ciljem. Ta je znašala nekaj več kot 12 minut. V ozadju je prišlo tudi do hudega padca, v katerega je bil vpleten eden izmed glavnih favoritov za zmago Joaquim Rodriguez. Španca so prepeljali v bližnjo bolnišnico. Kasneje je zaradi padca odstopil tudi Andy Schleck.

V lov moštva favoritov
Kasneje pa je glavnina vendarle začela lov za ubežniki. Na čelu pa ekipe zvezdnikov. Torej BMC, Omega Pharma Quick Step, Movistar … Prednost se ubežnikov se je zmanjševala in 70 kilometrov pred ciljem je ta znašala samo še okrog šest minut. Potem pa je tudi med ubežniki prišlo do napadov, na vzponu Gulpeneberg je pospešil Nicola Boem in kmalu zatem je odpadel tudi Matej Mohorič.

V ospredju pa so ostali samo še Boem, Riblon in Van Hecke, a večji možnosti za uspeh niso imeli. Dobrih 30 kilometrov pred ciljem je napadel Thomas Voeckler, ki je za sabo potegnil zanimivo skupino kolesarjev, v kateri so bili še Weeninf, Stybar, Van Avermaet, Fuglsang in Wellens. Kmalu zatem so se jim pridružili še Leukemans, Kolobnjev in Martens. A ta poskus se je končal okrog 15 kilometrov – najdlje sta zdržala Fuglsang in Van Avermaet, ki sta tudi prva ujela še zadnja »preživela « ubežnika Riblona in Van Haeckeja. A glavnina je kmalu zatem ujela prav vse.

Cauberg in že videdena zgodba
In tako je bila skupina z najboljšimi spet skupaj, čakal pa jih je še vzpon na znameniti Cauberg. Ritem pred klancem je narekoval tudi Vincenzo Nibali, na klancu je prišlo do nekaterih napadov, a odločilnega je izpeljal Philippe Gilbert. Ponovil je akcijo izpred dveh let, ki mu je prinesla naslov svetovnega prvaka. Na najstrmejšem delu je Belgijec odločno napadel, slediti pa mu ni mogel nihče, čeprav so poskušali Gerrans, Valverde, Kwiatkowski …

Gilbert je tako tudi v zadnjem kilometru in pol, ki ni bil več speljan v klanec obdržal minimalno prednost. Lahko se je veselil že tretje zmage na tej preizkušnji in druge v tem tednu, saj je pred dnevi dobil tudi Barbantsko puščico. V ozadju se je izoblikovala manjša skupina zasledovalcev. Boj za drugo mesto pa je dobil član belgijske ekipe Lotto Belisol Jelle Vanendert. Tretji je bil Simon Gerrans. Mohorič je bil 112., Borut Božič, ki je tokrat opravljal vlogo pomočnika pa 119.

Rezultati
1. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team 6:25:57
2. Jelle Vanendert (Bel) Lotto Belisol 0:05
3. Simon Gerrans (Avs) Orica Greenedge 0:06
4. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team
5. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
6. Simon Geschke (Nem) Team Giant-Shimano 0:10
7. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team
8. Enrico Gasparotto (Ita) Astana Pro Team
9. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša
10. Yukija Araširo (Jap) Team Europcar 0:12
11. Björn Leukemans (Bel) Wanty - Groupe Gobert
12. Michael Matthews (Avs) Orica Greenedge
13. Davide Rebellin (Ita) CCC Polsat Polkowice
14. Fabian Wegmann (Nem) Garmin Sharp
15. Anthony Roux (Fra) FDJ.fr
16. Giampaolo Caruso (Ita) Team Katjuša
17. Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Lampre-Merida
18. Roman Kreuziger (Češ) Tinkoff-Saxo
19. Aleksander Kolobnjev (Rus) Team Katjuša 0:21
20. Tom Dumoulin (Niz) Team Giant-Shimano
112. Matej Mohorič (Slo) Cannondale 13:15
119. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team isti čas

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ