Matej Mohorič v zaključku pomagal, Peter Sagan do veličastne zmage

Matej Mohorič v zaključku pomagal, Peter Sagan do veličastne zmage
10.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Peter Sagan je dobil peto etapo na dirki po Franciji in je tako trdno v zeleni majici. Matej Mohorič je v zadnjem kilometru pripravljal položaj za Sonnyja Colbrellija.

Za kolesarji na dirki po Franciji je prva že nekoliko zahtevnejša etapa. Saint Die des Vosges je gostil start, cilj pa je bil v Colmarju. Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone, po dva tretje in druge kategorije. Zadnja dva sta se zvrstila v zaključku. Po pričakovanjih so mnogi čutili, da bi lahko tokrat do priložnosti za zmago prišli tudi ubežniki, tako da je bilo na začetku ogromno poskusov pobega.

Tudi Jan Tratnik se je po dobrih desetih kilometrih znašel v zanimivi skupinici ubežnikov s Thomasom De Gendtom. A jim ni uspelo, saj je bila glavnina prehitra. Kmalu potem, ko so to skupino ujeli, pa je uspelo zbežati štirim kolesarjem. Skupinico so sestavljali najboljši na gorskih ciljihTim Wellens (Lotto Soudal), ki je še naprej pobiral točke na kategoriziranih vzponih, Mads Würtz Schmidt (Katjuša-Alpecin), Toms Skujins (Trek-Segafredo) in Simon Clarke (EF Education First).

Pričakovali bi, da si bodo ubežniki hitro privozili večjo prednost, a etapa je bila po godu kolesarjem, kot so Peter Sagan, Michael Matthews, Matteo Trentin … In tako se je razlika gibala nekje okrog dve minuti, tako da ni bilo lahko ne ubežnikom ne kolesarjem v glavnini. Tam so ritem narekovali predvsem člani Bore Hansgrohe in Sunweba, tako da rumeni majici Julianu Alaphilippu in njegovim kolegom iz moštva Deceuninck Quick Step ni bilo treba porabiti preveč moči.

Sledil je predzadnji vzpon. Govorimo o klancu Cote des Trois Epis (2. kategorija). Dolg je bil 4,9 km, povprečni naklon pa znaša 6,9 %. Ritem je bil izjemen in sprinterji so pričeli popuščati. Prvi je odpadel Caleb Ewan. Potem pa še Viviani, Kristoff ter celo Simon Yates in Ilnur Zakarin. V ospredju je sam ostal Skujins, a njegovega podviga je bilo konec med vzpenjanjem na zadnji vzpon dneva Cinq Chateaux 22 kilometrov pred ciljem.

Sicer pa gre za vzpon tretje kategorije. Dolg je 4,6 km, povprečni naklon pa je sedem-odstoten. Člani Bore Hansgrohe, Sunweba in Deceuninck Quick Stepa so narekovali oster ritem. Selekcija je bila vse večja, a glavni favoriti so lahko sledili. Dobrih sedem kilometrov pred ciljem je napadel Rui Costa. Uspel si je privoziti enajst sekund prednosti, a glavnina ga je usjela dva kilometra pred ciljem.

V zadnjem kilometru pa je bil spet odličen tudi Matej Mohorič, ki je pomagal Sonnyju Colbrelliju. Peter Sagan pa je znal izkoristiti ponujeno priložnost. Odlično je odpeljal zaključek in se je lahko veselil prestižne etapne zmage. Že 12. na dirki po Franciji. Zbral je že 144 točk v boju za zeleno majico, tako da je trdno v vodstvu in morda jo bo osvojil sedmič v karieri. To bi bil rekord, saj si zdaj s šestimi majicami rekord deli z Erikom Zablom.

Najbolj se je Saganu uspel približati Wout Van Aert, ki pa sprint začel preveč v ozadju, da bi lahko upal na zmago. Tretji je bil Italijan Matteo Trentin. Sledili so Greg Van Avermaet, Julien Simon, Michael Matthews, Nils Politt, Jasper Stuyven in na desetem mestu vodilni Julian Alaphilippe, ki je tako brez težav ubranil vodstvo. Matej Mohorič je po opravljenem delu zasedel 78. mesto. Jan Tratnik je bil 93.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ