Matej Mohorič začel s šestim mestom, Froome z zaostankom

Matej Mohorič začel s šestim mestom, Froome z zaostankom
23.03.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Samo dva dni po uspešno odpeljani klasiki Milano-Sanremo je Matej Mohorič uspešno začel dirko po Kataloniji. Prva etapa pripadla ubežniku Andreasu Kronu.

Začela se je že stota dirka po Kataloniji. Najstarejša etapna dirka v Španiji, ki se letos lahko pohvali s številnimi kolesarskimi zvezdniki. Zares je bogata startna lista. Na njej pa sta tudi Matej Mohorič in Domen Novak. Značilnost dirke?

Ravnine je bolj malo in že prva etapa je bila razgibana. Dovolj, da se v boj za zmago niso mogli podati tisti redki sprinterji, ki so prišli na to dirko. Calella je gostila start in cilj 178 kilometrov dolge etape. Vmes pa so morali kolesarji permagati tri kategorizirane vzpone. Po enega prve, druge in tretje kategorije. Najvišja točka je bil 1275 metrov visok vrh prelaza prve kategorije Port de Santa Fe del Montseny.

Vsi trije kategorizirani vzponi so bili precej položni, tako da je bilo jasno, da do večje selekcije med favoriti ne bo prišlo. Zato pa je to bila priložnost za ubežnike in naprej so napadli Gotzon Martín (Euskaltel-Euskadi), Rein Taaramae (Intermarché-Wanty Gobert), Natnael Berhane (Cofidis) in Sylvain Moniquet (Lotto Soudal). Privozili so si več kot štiri minute prednosti.

Že po dobrih stotih kilometrih dirkanja, po prvem kategoriziranemu vzponu na Porte de les Guilleries je bila razlika manjša od treh minut. Sledil je prej omenjeni vzpon prve kategorije, kjer je pospešil Movistar. Hitro je popustil Peter Sagan, kmalu pa glavnini ni mogel slediti niti Chris Froome, ki je očitno še vedno zelo daleč od želene pripravljenosti, pa čeprav je prišel z višinskih priprav. Tudi na spustu so prevladovali kolesarji Movistarja. 23 kilometrov pred ciljem je pospešil Luis Leon Sanchez.

Z njim so se odpeljali še Lennard Kamna, Remy Rochas in Andreas Kron. 13 kilometrov pred ciljem je ta skupina kot prva prečkala še zadnji kategoriziran vzpon Port de Collsacreu. Na vrhu tega vzpona tretje kategorije so imeli ubežniki 40 sekund prednosti pred skupino s favoriti. Sledil je lov, ki sta ga vodila Trek Segafredo in Ineos. Veter v hrbet pa je tudi nekoliko pripomogel ubežnikom, ki so se tako lahko udarili za zmago.

Dva kilometra pred ciljem so preostali zatrli napad Kamne. Sledil je sprint, ki ga je dobil Andreas Kron iz Lotto Soudala. Sanchez, ki je pazil predvsem na Kamno je bil drugi. Glavnina se je ubežikom približala 16 sekund. Sprint za peto mesto je dobil Dion Smith, tik za njim pa je bil Matej Mohorič. V tej skupini je bilo skoraj 80 kolesarjev. Iz igre za visoka mesta so že izpadli Froome,George Bennett in Rohan Dennis.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ