Matej Mohorič: Prej so odločale minute, zdaj sekunde

Matej Mohorič: Prej so odločale minute, zdaj sekunde
11.12.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Kolesarji Bahrain Victoriousa se mudijo na skupnih pripravah v Španiji in v petek popoldne so imeli čas za medijske obveznosti. Tudi Matej Mohorič.

"Upam, da bom v prihodnosti dobil še kakšno. Sanje bi bile, če bi nekoč dobil Pariz-Roubaix in potem svetovno prvenstvo."


Matej Mohorič je v teh letih pri moštvu Bahrain Victorious vsekakor postal eden izmed najpomembnejših kolesarjev. Letos je dobil veliko klasiko, najdaljšo izmed njih Milano-Sanremo. Tudi v naslednji sezoni bo veliko stavil prav na enodnevne spomladanske klasike.

"Upam, da bom v prihodnosti dobil še kakšno klasiko. Sanje so, da bi dobil Pariz-Roubaix in nekoč svetovno prvenstvo. Naslednje leto bo prvenstvo takoj po Touru in mislim, da mi tudi trasa zelo ustreza, tako da se tudi tega že veselim," je dejal Matej Mohorič. Seveda je na teh dirkah velika možnost slabega vremena. Mohorič se tega ne boji: 

"To bo zanimivo obdobje klasik. Wout je vsekakor favorit. Potem so tu Mathieu, Pidcock in nekateri drugi. A zaupamo v naše sposobnosti in želim dobiti še kakšno klasiko naslednje leto."


"Vem, da gledalci velikokrat molijo za dež. Še posebej za Pariz-Roubaix. Tudi sam imam včasih raje slabše vreme, saj je v takem težje dirkati. V preteklosti sem spoznal, da se lahko osredotočim tudi takrat, ko razmere niso idealne. Še posebej na Roubaixu sem v dežju užival, ko je Sonny Colbrelli zmagal. Na tlakovcih sem se dobro počutil in nič ne bi imel proti, če bo tudi naslednje leto deževalo." Seveda bo - če bo vse šlo po načrtu - branil zmago na dirki Milano-Sanremo.

Lani je z izjemnim napadom na spustu z zadnjega vzpona Poggio prišel do velikega uspeha. Recept za uspeh ostaja podoben: "Sanremo bo zapletena dirka in menim, da se bo končala na podoben način kot letos. Seveda bodo ostali poskušali napasti na Poggio in narediti selekcijo. Sam pa bom poskušal priti na vrh s čim manjšim zaostankom, potem pa se vrniti na spustu. Tudi, če bi prišli v zadnja dva kilometra, lahko še vedno napadem ali počakam na sprint. V tistem trenutku se odločiš. Mislim da bo zanimiva dirka. Gre za enega izmed najboljših zaključkov v kolesarstvu."

Ne bo se odrekel niti uporabi potopne sedežne opore, če mu bo to ustrezalo. Zaveda se tudi, da bo je obdobje med dvema klasikama, ki sta njegov veliki cilj dolgo obdobje, a ga ne skrbi, da bi zato težko obdržal pravo formo: "Med Sanremom in Roubaixom je kar dolgo obdobje. Vendar menim, da sem lahko en mesec ali mesec in pol v vrhunski formi. Ciljal bom na to. Vsekakor pa ne želim biti prehitro preveč dober. To napako sem v preteklosti že naredil in iz nje sem se nekaj naučil. Upam, da je ne bom ponovil. Poskušal bom držati formo do Roubaixa, morda celo do Liege-Bastogne-Liege. Gre za šest tednov dolgo obdobje. Mislim, da sem tega sposoben."





Torej, glavni cilji prvega dela sezone so: Milano-Sanremo, dirka po Flandriji, Pariz-Roubaix in za zaključek spomladanskega dela Liege-Bastogne-Liege. Pester program, a verjame, da bodo z ekipo uspešni: "Vsekakor ne bom edini kapetan. Imamo več adutov in to je za klasike vedno zelo dobro. Upamo, da bomo v zaključkih nekaterih dirk po dva, trije ali štirje v ospredju. Poleg tega imamo tudi odlične pomočnike, ki nam lahko pomagajo, da ne porabimo preveč moči že pred zaključkom." Mohorič je prepričan, da lahko sestavijo eno izmed najmočnejših ekip za klasike:

"Jumbo Visma je vsekakor ekipa, ki jo vsi poskušajo premagati. To bo zanimivo obdobje klasik. Wout je vsekakor favorit. Potem so tu Mathieu, Pidcock in nekateri drugi. A zaupamo v naše sposobnosti in želim dobiti še kakšno klasiko naslednje leto. Fred Wright je vsekakor še eden izmed tistih, ki bi lahko dobil kakšno klasiko. Že lani je bil blizu na dirki po Flandriji. Zanimivo bo videti, kaj lahko naredi Jonathan Milan. Zadovoljen sem z ekipo in prepričan, da lahko s skupnimi močmi veliko dosežemo."

Prav v Jumbo Vismo je prestopil Jan Tratnik, potem ko je v zadnjih letih vozil za Bahrain Victorious, kjer je prišlo do nekaterih sprememb. Pripeljali so nekaj mladih kolesarjev, odšel pa je tudi Domen Novak: "Izgubili smo tudi Jana Tratnika in Domna Novaka. Sta zelo dobra kolesarja in pogrešali ju bomo. Smo pa dobili tudi nekaj novih kolesarjev. Mislim, da imamo še posebej za klasike zelo dobre kolesarje. Veselim se dirkanja. Pogrešali bomo tudi Sonnyja Colbrellija, ki bo sicer še z nami, a v drugačni vlogi, saj dirkal ne bo več. Mislim, da lahko zmagujemo na največjih dirkah. Veliko je mladih, za katere sem prepričan, da bodo napredovali in bodo pripravljeni. Imamo tudi Matevža, tako da ne bom edini Slovenec v ekipi. Zanimivo bo. Tudi za slovenske novinarje in državno prvenstvo. Tokrat ne bomo več imeli številnče premoči, a še vedno se bomo borili za naslov prvaka."

"Imamo tudi Matevža, tako da ne bom edini Slovenec v ekipi. Zanimivo bo. Tudi za slovenske novinarje in državno prvenstvo. Tokrat ne bomo več imeli številnče premoči, a še vedno se bomo borili za naslov prvaka."

Po klasikah je eden izmed Mohoričevih glavnih ciljev tudi Tour de France. Želi se namreč spet potegovati za etapne zmage: "Trase dirke po Franciji še nisem preučil, vendar sem videl, da je veliko razgibanih etap in večina jih je tehnično zahtevnih, kar bi mi ustrezalo. Eden izmed ciljev bo, da se spet pripravim za Tour in poskusim dobiti kakšno etapo." Mohorič se je na novinarski konferenci dotaknil tudi neverjetnih uspehov slovenskih kolesarjev in priznal:



"Vsekakor se je spremenilo dojemanje, kaj je dober rezultat. Eden drugega preganjamo, da bi bili boljši. Slovenci smo bili v zadnjem obdobju zelo uspešni. Tadej je dvakrat dobil Tour in mislim, da bo zdaj napadal tretjo zmago." Novinarji so Mohoriča spraševali še o načinu dirkanja, za katerega tudi sam trdi, da se je v zadnjih letih krepko spremenilo.

"Med profesionalce sem prišel leta 2014 in od takrat se je dirkanje kar precej spremenilo. Mislim, da je to posledica tudi opreme, ki je bolj preučena in hitrejša. To pomeni, da moraš narediti dirko težjo, če želiš, da pride do selekcije, saj so hitrosti višje. Posledično je več kolesarjev sposobnih slediti, saj je v zavetrju lažje. Zato so se trase nekaterih dirk spremenile. Več je ozkih, tehnično zahtevnejših in bolj hribovitih prog," je svoje razmišljanje predstavil Mohorič, ki se je na nov način dirkanja očitno odlično prilagodil:

"Prej so odločale minute, zdaj sekunde. Tu sta še trening in nutricionistika ter vsa znanost za tem. Vse se je razvilo. Na voljo je več podatkov. Ekipe vlagajo veliko denarja v nutricioniste in znanstvenike, ki nam lahko pomagajo doseči najboljšo možno formo. Zato se lahko za zmago bori večje število kolesarjev. Mislim, da je to dobro. Napredek je vedno dobrodošel, tako v športu kot v življenju. Ti detajli bodo vse bolj pomembni. Gremo v podrobnosti in to se vsekakor ne bo ustavilo."

Lani je presenetil s potopno sedežno oporo, pa ima letos tudi kakšno novost v igri? "Nimamo še nič tako pomembnega, kot je bila potopna sedežna opora. A vedno delamo na tem, da bi bili pred konkurenco. Vseskozi testiramo nove materiale s pomočjo naših partnerjev. Še vedno bom uporabljal Merida Reacto kolo, ki bo bolj ali manj podobno letošnjemu. Zaenkrat lahko to povem. Več pa bomo videli na dirkah."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ