Matej Mohorič: Trdno verjamem, da sem pripravljen

Matej Mohorič: Trdno verjamem, da sem pripravljen
18.03.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Trdno verjamem, da sem pripravljen, jutri pa bomo videli, če uspem še drugič zmagati ali ne." To so bile besede Mateja Mohorič po predstavitvi kolesarjev dan pred dirko Milano-Sanremo.

"V zadnjih 20 letih ni uspelo nikomur dvakrat zmagati. Nazadnje je to uspelo Eriku Zablu. Ampak, jaz misli, da če bi moral postaviti stavo, bi jo, če bi res hotel dobit stavo, bi stavil nase. Ampak, mama me je naučila, da se ne stavi," se je Matej Mohorič tudi nekoliko pošalil pred mediji po predstavitvi kolesarjev. Seveda govorimo o predstavitvi kolesarjev pred prvo veliko klasiko - Milano-Sanremo je danes na sporedu.

Gre za najdaljšo izmed klasik. Kolesarji bodo morali prevoziti kar 294 kilometrov. "Prvi del dirke ni tako zanimiv kot na ostalih klasikah. Potem pa je zaključek najbolj eksploziven v celem letu," je pojasnil Mohorič. Je aktualni zmagovalec. Lani si je zmago privozil po izjemni vožnji na spustu z zadnjega vzpona dneva Poggia. Tudi letos je mogoč podoben scenarij, a pod pogojem, da pride na vrh Poggia ob najboljših, ki bodo na klancu vsekakor napadali na vso moč.



"Jutri se bomo, najbolj pomembno je, da prideš v odlični poziciji na Cipresso, tako da lahko tam privarčuješ čim več energije in hkrati ostaneš v prvi skupini. Potem pa moraš na Poggio priti nekje med peto in deseto pozicijo na klanec in tam ostaneš do tistega ključnega napada, do katerega bo prišlo proti vrhu vzpona. Potem pa bomo videli, če kdo uspe držati Pogačarja, ko bo napadu ali nihče."

Pogačar vsekakor spada med favorite, a teh je ogromno. Van Aert, Van der Poel, Sagan, Alaphilippe … krog favortov je širok in vedno smo lahko priča presenečenju. Včasih na svoj račun pridejo sprinterji, drugič mojstri za klasike, včasih celo kolesarji, ki jih ponavadi občudujemo na tritedenskih dirkah. "Mislim, da si vsi favoriti zelo želimo tu zmagati, ker gre za monument, ki ga je najtežje dobiti, saj je tu krog favoritov, ki lahko zmagajo zelo širok. Vedno je, če ne bi bilo, to, bi pa jaz zmagal in podobno. Ampak, takih je veliko, zmaga pa lahko samo eden," je poudaril Mohorič.



Seveda si želi zaključka, podobnega lanskemu. A lahko se zgodi marsikaj in tega se zaveda: "Zgodi se lahko milijon stvari. Lahko pride do padcev, defektov. Prideš lahko v slabi poziciji na začetek vzpona in moraš taktiko potem prilagoditi. Ampak, mislim, da imam dovolj izkušenj in znam vedno povleči največ iz dane situacije. So pa določene stvari, ki jih ne moreš nadzirati in ne moreš popraviti. Ni vsako leto vse popolno, ampak lani je bilo in upam, da bo tudi letos."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ