Matej Mugerli tretji v Italiji, Cancellara odčital lekcijo, Bole in Koren ob zvezdnikih! (foto in video)

Matej Mugerli tretji v Italiji, Cancellara odčital lekcijo, Bole in Koren ob zvezdnikih! (foto in video)
22.03.2013 AVTOR: D. Z.
V tretji etapi dirke Coppi e Bartali je Matej Mugerli zasedel odlično tretje mesto. V Belgiji smo videli izjemno predstavo Fabiana Cancellare ter Boleta in Korena!

V begu Štimulak
A najprej na dirko Coppi e Bartali. Večji del etape je v ospredju bežala skupina desetih kolesarjev, ki se je v beg podala po 40 kilometrih dirkanja. Tej deseterici se je pridružil tudi kolesar Adrie Mobila Klemen Štimulak. 30 kilometrov kasneje se je preostalih ubežnikov otresel Pirazzi, ki si je hitro privozil štiri minute prednosti pred glavnino in dve pred prvo zasledovalno skupino. V ozadju pa so se v lov podali kolesarji Lampreja, ki so branili majico vodilnega, ki jo je nosil Diego Ulissi.

27 kilometrov pred ciljem so za Pirazzijem zaostajali zgolj za slabi dve minuti, Pirazzija pa so ostali ubežniki že ujeli. Zahteven prelaz Cento Croci je prvi prečkal Felline, tik za njim pa se je na vrh pripeljal Štimulak. V spustu se je iz glavnine med ubežnike preselil Lucas Euser, ki je tudi prvi začel ciljni vzpon na Piane di Mocogno. V ozadju je bila selekcija v glavnini že ogromna, saj se je na zadnji vzpon skupaj podalo zgolj okrog 20 kolesarjev.

Mugerli izjemen v zaključku
V zadnjem kilometru sta napadla Damiano Cunego in Mauro Santambrogio. Vendar so jima ostali vseeno lahko sledili. Sledil je napad Ivana Bassa, a je bil tudi zaradi v zaključku nekoliko bolj položnega vzpona neuspešen. V sprintu se je zmage veselil Cunego, ki je zgolj za nekaj centimetrov premagal Santambrogia.

Tretje mesto pa je osvojil tokrat izjemni Matej Mugerli, ki je spet dokazal, da je izvrstno pripravljen. Tako se je spet postavil ob bok Cunego, s katerim sta zelo izenačene boje bila že v mladinski konkurenci. V skupnem seštevku je vodstvo ubranil Diego Ulissi, tudi nekdanji zmagovalec dirke po Sloveniji. Najboljši kolesar Adrie Mobila je Radoslav Rogina, ki je napredoval na deseto mesto. V soboto bo na sporedu 14,2 kilometra dolga posamična vožnja na čas.Cancellara konkurenci odčital lekcijo!
V Belgiji je bila na sporedu dirka E3 Harelbeke. Gre za nekakšno dirko po Flandriji v malem, saj trasa poteka po podobnih vzponih, le da je dirka z 211 kilometri nekoliko krajša. In na tej dirki smo videli pravi spektakel in boj med največjimi zvezdnikim takih klasik. Prvi pravi napad je izvedel lanski zmagovalec in s petimi zmagami tudi aboslutni rekorder Tom Boonen.

Belgijec je napadel na vzponu Taaienberg 60 kilometrov pred ciljem. S tem je poskrbel za večjo selekcijo. Cancellara mu je še sledil, medtem ko je v ozadju ostal ujet Peter Sagan. Kasneje na Paterbergu je prišlo do spremembe. Boonen je bil še vedno zelo aktien, a iz ozadja se je vodilni skupini pridružilo še nekaj kolesarjev, medtem ko so se v ozadju v lov podali kolesarji Cannondalea, tudi Kristjan Koren.

A prišel je Oude Kwaremont, kjer je Cancellara izvedel odločilni napad. Slediti mu ni mogel nihče več in tako se je Švicar podal v 35 kilometrov dolg samostojni pobeg. V ozadju se je izoblikovala prva zasledovalna skupina s Saganom, Thomasom. Ossom, Chavanelom in Langeveldom, ki je za Cancellaro vseskozi zaostajala okrgo 50 sekund.

A Cancellare niso mogli ujeti in Švicar se je lahko veselil zaslužene zmage. Že tretje v zadnjih štirih letih na tej dirki. Tokrat z več kot minuto prednosti. Cancellara je tako potrdil, da je pred dirko po Flandriji v izjemni formi. Drugo mesto je v sprintu zasedel Peter Sagan, potem ko je Geraint Thomas pokril napad v zadnjem trenutku Daniela Ossa. Italijan je zasedel tretje mesto.

Thomas je bil četrti, Sebastien Langeveld peti, Sylvain Chavanel pa šesti. V ozadju se je glavnina udarila za sedmo mesto in ta boj je dobil Tom Boonen, ki se po številnih zdravstvenih težavah in poškodbah očitno vrača v pravo formo. V tej skupini sta se pripeljala tudi Grega Bole, ki je zasedel 15. mesto in Kristjan Koren. Primorec je bil 20. Luka Mezgec je zasedel 42. mesto. Borut Božič in Marko Kump sta odstopila.

E3 Harelbeke, rezultati
1. Fabian Cancellara (Švi) RadioShack Leopard 5:08:28
2. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling 1:04
3. Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team
4. Geraint Thomas (VB) Sky Procycling
5. Sebastian Langeveld (Niz) Orica GreenEdge 1:08     
6. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma Quick Step Cycling Team           
7. Tom Boonen (Bel) Omega Pharma-Quick Step Cycling Team    2:15     
8. Luca Paolini (Ita) Katjuša           
9. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling           
10. Sebastien Turgot (Fra) Team Europcar           
15. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM Pro Cycling Team           
20. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling isti čas
42. Luka Mezgec (Slo) Argos Shimano
Marko Kump in Borut Božič sta odstopila

Zadnji kilometri dirke E3 Harelbeke

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ